Cenaclul "Noduri şi semne": Natură abstractă cu poet

Cenaclul "Noduri şi semne": Natură abstractă cu poet
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vinerea trecută, Leonard Matei ne-a dat o idee despre cum e să trăiești în mintea unui poet autentic. În cazul său, e ca și cum ai trăi într-o expoziție de pictură în care tablouri abstracte, pline de conținut încifrat, se intercalează cu unele de un realism brut, compunând un univers în care oniricul este cu picioarele pe pământ, jucându-se și lăsându-se jucat de o realitate pe care o privește când cu binoclul, când cu microscopul, transformând-o în ceva ce e universul său cu big-bang-uri controlate - "(...) tu te transformi în pisică și fugi într-un colț și apoi sub un pet legănat/ te ascunzi ca o minge perfectă în potrivite linii și cotloane/ doamne ce dulce este viața/ o găleată de tablă în care mâini și poimâini respiră/ fețe și prefețe dorm grăsuțe și împăcate/ un ceainic ultramodern șuieră rece ca în vechime/ nu mă duc să mă culc/ stau treaz când este așa de minunat (...)".

Ca orice producție artistică izvorâtă din interpretarea inevitabil subiectivă a realului, versurile lui Leonard Matei sunt receptate și ele în cheie subiectivă:

"Senzația pe care mi-au provocat-o textele de azi a fost de Ulise a lui Joyce cântat de Leonard Cohen pe muzică din reclame. Unele expresii sunt prea complicate și nu m-au prins. Dacă textele ar fi mai scurte, poate ar fi mai bine, pentru că la un moment dat ideile se repetă" (Radu Vartolomei).

"Versurile lui mi-au adus aminte de filmul lui Kurosawa, Dodeska-den, evocând același sunet ca de vehicul mergând pe șine. Ele nu sunt deloc facile, iar povestea lor e minunată. Au ceva rotund în ele, vorbind despre o lume complexă, care nu e la îndemâna oricui. Mi-au plăcut" (Lăcrămioara Capotă).

"Poezia lui e ca un aluat pe care îl frământă în permanență, ca într-un sentiment de nemulțumire. Fierbe tot timpul și fiecare cuvânt este o imagine. Ele capătă formă, respiră. E un poet de forță. Îl felicit!" (Carmen Neacșu).

"Arta sa e într-o continuă transformare. Se poate deschide cu el o discuție despre frumusețe în literatură. Versurile acestea sunt mai clare decât toate cele de dinainte. Creează o imagine de încrâncenare, de lagăr" (A.G. Secară).

"Dezvoltă idei prin foarte multe verbe, lucru care îl obosește pe cititor. Sunt atât de multe idei în poemele sale, că mi-a fost imposibil să le urmăresc. Lirica, în schimb, m-a prins, dar încercarea de a coda poate să-l piardă pe cititor" (Stela Iorga).

"Leonard ne-a prezentat azi o artă poetică. Textele sale sunt un amestec de proză, lirism și teatru. Sunt hiper-poeme de tip realist. E o evoluție față de ce a scris până acum. E altceva" (Gabriel Gherbăluță).

Vineri, 16 iulie, după ora 18:30, la Paris Cafe și în direct pe Facebook, citeşte Mirela Gheorghe.

Citit 1116 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iulie 2021 02:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.