Japoneza este o prăjitură fină, pufoasă şi cremoasă, o combinație de sufleu, cheseecake și pandișpan.
Iaurtul și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Se poate servi ca atare sau cu un sos fin de zmeură sau alte fructe de pădure. Se poate folosi iaurt tip grecesc cu 10% grăsime sau iaurt simplu cu 3,5% grăsime, în funcție de textura finală pe care o doriți, mai cremoasă, mai asemănătoare cu un cheesecake, respectiv mai aerată și redusă caloric.
Ingrediente: 60 grame gălbenuș, 120 grame albuș, 100 grame zahăr, 300 grame iaurt, 15 ml suc de lămâie, 55 grame făină, 1 linguriță esență de vanilie, un praf de sare.
Preparare: Scoatem ouăle (3 sau 4 bucăți) din frigider, separăm albușurile de gălbenușuri, le cântărim și le lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Peste gălbenușuri adăugăm 15 grame de zahar, iaurtul la temperatura camerei și suc de lămâie. Amestecăm până la omogenizare. Adăugăm făina și amestecăm din nou. La final, adăugăm esența de vanilie sau esența preferată şi amestecăm.
Batem albușurile cu un praf de sare. Mixăm la viteză mică. Adăugăm zaharul rămas (85 grame) în două sau trei tranșe. Mărim treptat viteza și mixăm până obținem o spumă de consistență medie.
Turnăm compoziția de gălbenușuri, iaurt și făină peste spuma de albușuri și amestecăm cu mișcări ușoare. Turnăm aluatul într-o formă de copt cu diametrul de 15-16 cm și înălțimea de 9-10 cm, tapetată cu hârtie de copt. Nivelăm aluatul cu o spatulă. Așezăm forma de copt într-o tavă. Turnăm apă fierbinte aproximativ 5 cm. Coacem prăjitura la 150 de grade, timp de 60 de minute.
Lăsăm prăjitura să se răcească 10 minute, înainte de a o scoate din formă. Așezăm prăjitura pe farfuria de servire. După ce s-a răcit puțin, o pudrăm cu zahar. Este foarte bună și călduță, dar textura pufoasă și aerată se simte mai bine după ce s-a răcit.