Catedrala Mântuirii Neamului – de la proiect la execuţie

Catedrala Mântuirii Neamului – de la proiect la execuţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna trecută, conferinţa de presă a Patriarhiei Ortodoxe Române organizată pe tema ridicării Catedralei Neamului Românesc a stins o parte din patimile, din falsele griji pe care şi le făceau unii dintre cei mai puţin duşi la biserică în legătură cu costurile mari, înrobitoare pentru bugetul ţării.

Patriarhia Română a anunţat că va începe  construirea Catedralei Mântuirii Neamului „nu cu bani de la Guvernul român”, pentru că anul acesta bugetul de stat al României nu a cuprins niciun leu pentru ajutorarea monumentelor sau construirea de monumente bisericeşti aflate în grija Secretariatului de Stat pentru Culte.

Catedrala „va începe şi va fi susţinută printr-o linie de creditare de la o bancă ce va accepta să primească plata în termen de 15 ani după construirea la roşu a Catedralei Mântuirii Neamului”.   

Potrivit ultimelor estimări, costurile viitoarei Catedrale vor ajunge la 100-120 milioane euro plus TVA, ceea ce ar echivala în acest moment cu 6 kilometri de autostradă, etapă care va fi parcursă în 4 ani. 

Un astfel de proiect va avea şi implicaţii sociale, cunoscut fiind că - în Biserica noastră - Liturghia de la Sfântul Altar se împleteşte de minune cu Liturghia săvârşită la sufletul aproapelui prin fapta de milostenie.

În această idee, la subsolul catedralei vor fi  construite două cantine sociale despre a cărei necesitate nu e nevoie să spunem prea multe.

Ci doar să ne amintim de Catedrala vie care se formează la marile sărbători creştine de peste an, când sunt tradiţionalele pelerinaje din Dealul Patriarhiei, loc unde ajung creştini din toate colţurile ţării şi când cele două dimensiuni ale Bisericii noastre - liturgică şi filantropică - devin vizibile.

Pe măsură ce Catedrala va fi înălţată, există dorinţa ca în acest proiect să fie construite şi două  case pentru găzduirea pelerinilor.

Şi cum zidul se ridică cu oameni, fireşte că în toţi aceşti ani vor fi oferite „peste 4000 de locuri de muncă”: proiectanţi, arhitecţi, în special, calfe şi zidari de înaltă clasă, pentru că înălţarea unei Catedrale a Mântuirii Neamului Românesc trebuie să devină „o expresie a spiritualităţii româneşti”, spunea Prea Fericitul Patriarh Daniel.

Acum au fost depuse machetele din partea a 7 societăţi de proiectare, iar la sfârşitul lunii în curs, comisia de specialitate a Patriarhiei Române va anunţa proiectul câştigător, urmând ca în toamnă să înceapă lucrările propriu zise.

Suntem convinşi că, în anii care vin, ne vom face cu toţii părtaşi la acest frumos şi mobilizator proiect duhovnicesc, fiindcă întotdeauna Biserica - „Mama noastră spirituală”, cum o numeşte Mihai Eminescu - a ştiut a ne aduna lolaltă întru Hristos.

Şi doar înmulţind rugăciunea, în lumina veşnică a Treimii, în unitate cu Păstorul Bisericii şi cu tot clerul, vom zidi viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului Românesc; aşa se vor convinge cârcotaşii că „ceea ce nu e posibil la oameni e posibil la Dumnezeu”.

Citit 1169 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.