„Sculptura figurativă în arta contemporană românească” este expoziţia care s-a deschis joi seară la parterul Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi şi pe care orice gălăţean ar trebui s-o viziteze, măcar din mândrie locală.
Expoziţia cuprinde lucrări valoroase de sculptură clasică din patrimoniul muzeului, care au stat multă vreme în semiobscuritatea depozitelor, întrucât nu există suficient spaţiu pentru asemenea lucrări ample. Ele au fost scoase acum la lumină de către artistul, profesorul şi muzeograful Liviu Adrian Sandu.
„Am fost animat de gândul că se împlinesc 145 de ani de la înfiinţarea primei catedre de sculptură la Bucureşti. Aman şi Tătărăscu au vorbit atunci cu domnitorul Cuza care şi-a dat acceptul ca şi la noi în ţară să se înfiinţeze ceea ce în alte ţări exista de mult”.
„Publicul ţintă al acestei expoziţii îl reprezintă elevii şi studenţii gălăţeni care trebuie să înţeleagă că arta figurativă nu a mai fost în ultimul timp studiată cu atenţie”, a declarat în deschidere organizatorul expoziţiei.
Spusele sale au fost întărite şi de directorul muzeului, Dan Basarab Nanu: „Un student trebuie să înveţe care este esenţa actului estetic reprezentată de această artă clasică figurativă, eliberată de conotaţiile sale ideologice, pentru că trebuie să ţinem cont că ele au fost realizate între 1960 – 1970”.
„Nu poţi să ajungi la lucruri abstracte, dacă nu ştii să plămădeşti piatra, lutul, lemnul sau fierul. Este o realizare fantastică şi să dea Dumnezeu să mai avem astfel de expoziţii”.
Cele mai valoroase exponate de sculptură figurativă pot fi văzute până pe 30 septembrie:
· lucrări de ceramică semnate de Cristea Grosu,
· o lucrare în ghips marca Idel Ianchelevici – cea devenită şi emblema expoziţiei,
· sculpturi de Silviu Catargiu, Vasile Veleş – profesor gălăţean şi artist de mare plasticitate,
· statuia lui Mihai Eminescu de Ion Vlasiu,
· lucrări de Radu Aftenie şi Vasile Vedeş,
· dar şi celebra lucrare „Ultima grenadă a caporalului Muşat” de Dumitru George Bârlad.