Festivalul de datini şi obiceiuri „Tudor Pamfile“: 12 grupuri folclorice reunite la Galaţi (FOTO)

Festivalul de datini şi obiceiuri „Tudor Pamfile“: 12 grupuri folclorice reunite la Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În zilele de 18 şi 19 decembrie, s-a desfăşurat la Galaţi ediţia a 30-a a Festivalului de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“, un moment de reală bucurie pentru gălăţeni.

Festivalul a fost deschis, cum am aflat de la părintele Rareş Bucur, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, care a adresat un cuvânt de binecuvântare şi bun venit cetelor de colindători veniţi în oraşul de la Dunăre pentru a prezenta frumoasele tradiţii ale poporului nostru prilejuite de Naşterea Domnului.

După slujba Privegherii de la Catedrala Arhiepiscopală, Ansamblul ”Tulnicul” din Baia-Mare şi Ceata de colindători ”Măgura Cerneşti”, judeţul Maramureş, au prezentat credincioşilor prezenţi la slujbă câteva dintre datinile şi obiceiurile frumoase de Crăciun şi Anul Nou.

A doua zi, 19 decembrie, în duminica dinaintea Naşterii Domnului, după săvârşirea Sfintei Liturghii, festivalul a continuat la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

Colindători de toate vârstele şi mulţi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian. La chinonic, un grup de elevi de la clasele gimnaziale şi liceale de la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Andrei” din Galaţi, sub îndrumarea cadrelor didactice care i-au însoţit, au susţitut un miniconcert de colinde tradiţionale şi cântece de stea. După săvârşirea Sfintei Liturghii, festivalul propriu-zis de colinde s-a desfăşurat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale. Evenimentul a reunit peste 400 de persoane din 12 grupuri folclorice şi cete de colindători din judeţele Maramureş, Botoşani, Piatra-Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Vaslui şi Galaţi. Pe lângă tradiţionalele colinde de Crăciun, participanţii au încântat asistenţa cu cântece de stea, plugul mare, sorcova, capra, căiuţi, ursul şi alte urături şi jocuri tradiţionale cu tobe, buciume, fluiere şi bice. La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată şi răsplătită financiar de către ierarhul Dunării de Jos, iar în spiritul tradiţional toţi au primit alimente şi alte daruri specifice perioadei.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos. Manifestarea tradiţională de weekendul trecut este una dintre cele mai reprezentative evenimente folclorice din judeţul Galaţi şi din Euroregiunea Dunării de Jos, privind colindul popular şi obiceiurile tradiţionale din sudul Moldovei şi din întreaga ţară. Prin acest festival se doreşte atât revigorarea, cât şi promovarea tradiţiilor populare şi a obiceiurilor de iarnă. Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 în comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor şi folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21 octombrie 1921.

Imagine: Costriuc Petrică

Citit 1266 ori Ultima modificare Marți, 21 Decembrie 2021 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.