Cenaclul „Noduri şi semne”: Un poem care stă în picioare

Cenaclul „Noduri şi semne”: Un poem care stă în picioare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Noul proiect al lui Leonard Matei, intitulat ”serenadă / fericirea are picioarele tale”, ne dezvăluie un poet mai puțin sumbru și – aparent – mai grav decât cel din ultimele sale volume. Deși la fel de profunde, versurile citite în ședința de cenaclu de vinerea trecută au lăsat impresia că poetul încearcă să se apropie mai mult de cititori sau, mai degrabă, să și-i apropie pe aceștia. Ermetismul este, pe alocuri, abandonat în favoarea unui joc între metaforă și intertextualism: ”decurgem toți din niște mari iluzii necesare absurde străvechi și primordiale / și așa mai departe / suntem cu toții victimele gravitației și ale gravității / tangajul planetei ne răstoarnă adesea pe brânci / omule nu te supăra toate sunt trecătoare toate sunt fermecătoare (...)”.

Mă duc să stau în altă propoziție este miezul acestui text. Este o temă care e spusă în mai multe feluri de către autor – tema picioarelor. E un text profund, cu multe trimiteri, dar și părți ermetice, care nu-l lasă pe cititor să pătrundă prea ușor în lumea sa. Ține de o unicitate a lui” (Carmen Neacșu).

”Dacă a încercat să facă anti-poezie, i-a reușit. Textele sale aparțin oniricului. Parcă fiecare ar fi din alt vis, și din această cauză dau impresia că nu se leagă. Are și pasaje de poezie adevărată, dar cred că un poem are nevoie de mai multă emoție lirică” (Gabriel Gherbăluță).

”În mare, mi-a plăcut poemul. Textele sunt mai directe și îmi place nota aceasta auto-biografică. A depășit faza psihedelicului, iar acum noul Leonard vine cu un mesaj mult mai evident. Se simte și multă ironie rebelă în aceste versuri, cu inserții de poezie sclipitoare” (Cristina Nedu).

”Mi-a plăcut jocul pe mai multe paliere al cotidianului cu metafora. Mi-a plăcut și intertextualitatea, care dă senzația de joacă. E un grupaj echilibrat” (Romeo Aurelian).

”Leonard nu a scris nici ca să placă, nici ca să displacă. A vrut să arate o stare de spirit. E bine ce a făcut în acest grupaj. În general, textele lui presupun un anumit efort intelectual pentru a le înțelege. Valul pe care se află acum este în concordanță cu ceea ce se scrie la ora actuală. Leonard este ca un Terminator în peisajul poeziei, când personaj pozitiv, când negativ” (A.G. Secară).

”Amprentat discret de Mircea Ivănescu, Leonard Matei pendulează între shakespearismul a fi sau a nu fi, între afect şi efect, între apetitul ficţional şi dorinţa de a surprinde duritatea sufocantă a realităţilor cotidiene - „sunt optimist ca un mort/ dar câtă splendoare”. Este un fin observator al dimensiunilor existenţiale și se dovedeşte a fi un poet încăpăţânat în a scrie (dar şi în a citi)” (Ion Avram).        

Vineri, 14 ianuarie, de la 19,00, online, citeşte Anca Boldea.

Citit 788 ori Ultima modificare Vineri, 14 Ianuarie 2022 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.