Lansarea volumului „Noi şi icoana”

Lansarea volumului „Noi şi icoana”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cartea academicianului Sorin Dumitrescu a fost apreciată de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos drept un „ghid monumental”  *

Miercuri seara, la Muzeul de Artă Vizuală, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Casian, a avut loc lansarea volumului „Noi şi icoana”, semnat de academicianul Sorin Dumitrescu, pictor şi grafician român, profesor universitar al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.

Sorin Dumitrescu are, de altfel, mai multe lucrări expuse în muzeul gălăţean. La ceas de priveghere, în preajma capelei din Palatul Episcopal, s-au adunat muzeografi ai instituţiei gălăţene, preoţi şi profesori ai Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, studenţii şi tinerii seminarişti de la secţia de Patrimoniu şi Artă Bizantină.

Volumul „Noi şi icoana”, apărut la Editura Fundaţiei „Anastasia”, ianuarie 2010,  este rodul activităţii pictorului şi graficianului Sorin Dumitrescu care a pornit pe drumul artei plastice ca ucenic al renumitului pictor Corneliu Baba şi care a ştiut a fructifica întâlnirea în Duh cu părintele Constantin Galeriu, căruia îi dedică această carte. Cartea cuprinde 32 de iconologii ale principalelor icoane bizantine şi are drept prototip Modelul Modelelor - Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a fost cel care a adus lămuriri asupra conţinutului cărţii. Referindu-se la volumul lansat şi semnat de academicianul Sorin Dumitrescu, Arhiereul Dunării de Jos a spus că noua apariţie editorială este un „ghid instrumental” care ne arată ce este bine şi ce este rău în materie de iconografie.

În acelaşi timp, îşi propune să ne întoarcă cu privirea spre noi înşine, în interiorul nostru, spre a ne converti prin intermediul Icoanei, nu a oricărei icoane, ci a Prototipului.

Noul volum nu e un simplu ghid al studiului iconografic, ci este un „ghid monumental” care analizează şi descrie teologic, artistic, mistagogic şi duhovniceşte 32 de iconologii.

Cartea este ecleziologică, dar şi misionară, fiindcă ne arată care este rolul icoanei în viaţa noastră.

„Această carte este o cratimă între noi şi icoană, între noi şi Dumnezeu, tot la fel cum Maica Domnului prin Bunavestire a devenit cratimă între noi şi Fiul lui Dumnezeu, între noi şi  Icoană”. 

În contextul manifestării, academicianul Sorin Dumitrescu a atras atenţia asupra unor devieri ale icoanei bizantine de la stilul autentic, invitând iconografii, artiştii, teologii şi pe toţi cei care simt creştineşte să revină la Sfinţii Părinţi şi la învăţătura Bisericii nedespărţite.

Scopul volumului este cel de „revitalizare în duh patristic a abordării canoanelor  şi îndreptarelor iconologice”, a spus însuşi autorul despre cartea sa.

În finalul întâlnirii, autorul a dat autografe şi a făcut promisiunea că va reveni la Galaţi.

Citit 804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.