O piesă despre una dintre primele trupe de actori din România

O piesă despre una dintre primele trupe de actori din România
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Spectacolul "O repetiţie moldovenească" de Costache Caragiali, în regia lui Cristian Ban, producţie a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", are avanpremiera sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 19,00, și premiera duminică, 17 aprilie, de la aceeaşi oră. Spectacolul are la bază piesa „O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi”, o farsă într-un act publicată în 1844 de Costache Caragiali, unchiul lui I. L. Caragiale.

Actor, dramaturg și profesor de artă dramatică, Costache Caragiali a pus bazele teatrelor naționale din Iași și din Craiova și a devenit primul director al Teatrului Național din București, fiind supranumit „mare animator al teatrului românesc” .

La mijlocul secolului al XIX-lea, el a organizat un casting în curtea unei școli din Moldova. A ales o mână de oameni simpli și a format o trupă de actori amatori, cu care a început să prezinte spectacole în limba română într-o vreme în care acestea nu erau foarte populare. Membrii trupei au devenit mari actori ai vremii, iar numele lor au intrat în istoria teatrului românesc.

Costache Caragiali a consemnat întâmplarea din Moldova în această piesă de teatru, "O repetiție moldovenească sau Noi și iar noi”, pe care a scris-o „pentru plăcerea și petrecerea a vreo câțiva prieteni” .

„E vorba despre una dintre primele trupe de teatru din România și mi se pare că e un moment bun să recontextualizăm acest text și să ne punem în locul acelor oameni pentru care munca lor conta foarte mult. Niște oameni simpli care, chiar dacă erau în Iași, în mijloc de secol XIX, se credeau cumva buricul pământului, la fel cum ne credem și noi de multe ori – facem spectacole de teatru, avem premiera și credem că acolo e centrul universului”, declară regizorul Cristian Ban.

Iată cine sunt actorii care interpretează cele zece personaje desprinse din fascinanta și neîmblânzita lume a teatrului de ieri și de azi: Radu Horghidan (Caragiali), Ionuț Moldoveanu (Greceano), Oana Mogoș (Domnișoara Marghiolița), Elena Anghel (Domnișoara Homiceanu), Vlad Ajder (Idieru), Ștefan Forir (Bonciu), Răzvan Clopoțel (Anton), Florin Toma (Boian), Cristina Uja-Neagu (Doamna Mase) și Cristian Gheorghe (Directorul Mase).

Echipa de creație a spectacolului este completată de Andreea Săndulescu (scenografie) și Lavinia Eiler (asistență regie) .

Este al doilea spectacol pe care regizorul Cristian Ban îl montează la Galați, după emoționantul "MaMe", care i-a adus o nominalizare la Premiul UNITER pentru Cea mai bună Regie în 2021.

Citit 477 ori Ultima modificare Vineri, 15 Aprilie 2022 00:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.