Revista „Dominus” 125

Revista „Dominus” 125
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O suspensie insolită: „Să moară ai noştri…”.  Este titlul editorialului semnat  de Arthur Tuluş pentru revista „Dominus” de iunie şi pune pe tapet starea actuală a ţării.

Este punctat evenimentul, astfel că  paginile de mijloc se constituie într-o selecţie de imagini foto din desfăşurarea celei de a doua ediţii a Festivalului Naţional al Cărţii „Axis Libri”, organizat, la Galaţi, de Biblioteca „V. A. Urechia”.

Tot de acolo, directorul instituţiei, Ilie Zanfir, continuă serialul „Aspecte culturale după decembrie 1989”. Şi tot de acolo, Camelia Toporaş semnează un portret al scriitorului gălăţean Iordan Chimet.

Titlurile sunt incitante, astfel că, între „Eminescu asigurat la Lloyd”, de Victor Cilincă şi ”Capitalism neaoş românesc”, de Constantin Vremuleţ, avem un „De ce-i Iliescu… degeaba?”, de Dan Bistricean. Tableta din pagina 3 a lui Th. Parapiru (FOTO) este „Polilog în Athanor”, iar „De ce doarme Ursul?” este întrebarea fabulistică a lui Dan Plăeşu.

Ni se propun două ipostaze, în esenţă identice, ambele metaforice, despre ţară: „România – Pluta Meduzei”, de Gabriel Bulancea şi „România – Highway to hell”, de Ion Cordoneanu. Cărţile supuse atenţiei cronicarilor A. G. Secară, Ivan Ivlampie şi Victor Cilincă sunt „Amiaza omului cu felinar” (Dan Bistricean), „Povestiri despre demonul politic” (Ion Cordoneanu) şi „Esenţă de primăvară” (colecţie de proză virtuală). 

Mai remarcăm „Imposibila anarhie”, de Viorel Rotilă şi eseul „Naşterea omului nou”, de Lucreţius-Flavian Istrate. Alte titluri: „Teama de fericire” (Teodora Miron), „Măgăria de naţională” (Dănuţ Lungu), „Dimineţi cu ceai şi lăuntru” (Elena Parapiru).

Este un număr fără poezie, dar cu două proze, semnate de Adrian Buzdugan („Soarele răsare-n asfinţit”) şi Ion Avram („Reconstituirea”). La arte plastice, Corneliu Stoica îl prezintă pe pictorul din Bacău Mihnea Băran, cu expoziţia sa „Oaspeţi astrali”, de la Muzeul de Artă Vizuală. 

Citit 1316 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.