Cenaclul „Noduri şi Semne”. Când vârsta e un număr și doar atât

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Când vârsta e un număr și doar atât
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vinerea trecută, cenaclul nostru, în colaborare cu Facultatea de Litere (le mulțumim pentru idee și ospitalitate), a primit vizita unei trupe inedite: trupa de teatru pentru seniori a Asociației "BrăilART". Și dacă numele asociației nu e de ajuns pentru a ne da seama din ce oraș au venit oaspeții, atunci să spunem numele celui care coordonează această ambițioasă trupă de actori: Claudiu Brăileanu. Și, da, ambițioasa trupă se numește Ambițioșii. Ca să nu fim nevoiți să-i credem pe cuvânt, au adus și "Certificatul", semnat(ă) de Constantin Venerius Popa.

Regizată de Florin Chirpac și beneficiind de serviciul șoptit al sufleorului Alina Gavrilă, piesa a avut următoarea distribuție: Solicitantul: Dobrița Cârlan; Funcționara: Parascovia Stratilă; Medicul legist: Elena Novac; Psihiatrul: Ileana Bălănescu; Asistenta de psihiatrie: Marilena Costan; Medicul infecționist: Elena Cocoș; Doctorul ginecolog: Cristina Ananie; Asistenta de ginecologie: Petrica Micu. Instructorul trupei este Narcisa-Andreea Florea.

După cum se vede, singurii doi domni implicați în acest proiect sunt coordonatorul și regizorul. Păi, cam așa e și în viață: doamnele duc greul. Până și personajul principal, care trebuia să rămână bărbat, a fost jucat de o doamnă. Și a fost jucat foarte bine! De altfel, publicul a primit cu entuziasm și ropote de aplauze prestația tuturor actrițelor. Efortul dumnealor este unul care ar trebui dat drept exemplu în mass-media, ca să vadă cât mai multă lume că vârsta nu are importanță. Au fost jucăușe, au fost vesele și au fost profesioniste. Au stârnit hohote de râs și ne-au făcut să uităm, pentru aproximativ o oră, de caniculă, de criză, de război... Ne-au arătat că vârsta înaintată este și altceva decât drumul până la farmacie și uitatul în portofel. Da, e greu pentru foarte mulți oameni. Da, în România, dacă nu au copii care să aibă grijă de dumnealor, bătrânii se sting înainte de vreme, bolnavi, săraci și triști. Dar unii aleg să iasă din acest tipar și să trăiască și dincolo de pensie. Prea puțini, din păcate.

"Ambițioșii" sunt o specie rară la noi. Am locuit mai mulți ani într-o țară unde pensionarii fac tai-chi în parcuri, în zori de zi, sau se duc să înoate în Ocean tot pe la ora aceea, sau învață limbi străine, sau învață să picteze, sau, sau, sau. Sigur, nu toți fac acest lucru, dar suficient de mulți cât să le fie urmat exemplul. Eu, personal, deja am de gând să mă înscriu într-o trupă de teatru de genul ”Ambițioșii”, când voi ieși la pensie. Sau să înființez o trupă de heavy metal. Mai e mult până atunci, dar e bine să ai planul făcut.

Vineri, 15 iulie, de la 18:00, în holul VL, citeşte Ion Avram.

Citit 1079 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2022 02:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.