Cenaclul „Noduri şi Semne”. Un text care curge

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Un text care curge
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De-a lungul anilor, am avut ocazia să asistăm la seri în care am avut impresia că producția literară ce își întâlnea primii spectatori - pentru că textul literar, citit sau auzit, este un spectacol în sine - era, de fapt, desprinsă dintr-o antologie a literaturii române sau măcar dintr-un manual școlar. Unul din acelea bune. Nu voi da nume, pentru că nu ne permite spațiul. Voi spune doar că vinerea trecută a fost rândul lui Ion Avram să își surprindă colegii de cenaclu cu un asemenea text. De fapt, la Ion Avram nu mai e vorba de a surprinde, așa cum a observat Ecaterina Păun, care se aștepta la un text foarte bine scris. Ca noi toți, de altfel.

Fragmentul face parte dintr-un roman cu titlul provizoriu "Fluviul de piatră" și, dacă scriitura, pe tot parcursul său, se va menține la nivelul acesta, atunci se anunță un roman care nu trebuie ratat, pentru că autorul său știe să-i captiveze și pe iubitorii de poezie, multe paragrafe fiind adevărate poeme, cum observa Leonard Matei, și pe cei ce preferă observațiile de ordin psihologic și social, o împletitură de prezent și trecut care ascunde în spatele ei însăși condiția umană.

”Mi-a plăcut tehnica folosită, cea a contrapunctului. Este una care atrage și care îl ține pe cititor legat de carte. Ion Avram este un brand al cenaclului nostru.” (Ioan Gh. Tofan)

”Unul dintre cele mai bune texte pe care le-am auzit de la Ion Avram. Pe lângă structura solidă, a construit și niște sintagme aproape heideggeriene. Felicitări pentru aceasta!” (A. G. Secară)

”Ultima parte a fragmentului a fost lirică, iar interviul din prima parte a fost o altă față a lui Ion Avram. Finalul a închis fragmentul ca un cerc. O metaforă bine plasată. Se anunță ceva bun.” (Gabriel Gherbăluță)

”Textul e bun în totalitate, iar secvența cu fata și băiatul în autobuz e ca un joc de-a șoarecele și pisica, inocent și sensibil. Mi-a plăcut foarte mult.” (Adrian Talabă)

”Și mie mi-a atras atenția joaca aceea a copiilor, pentru că e multă poezie acolo. Remarcabile atmosfera creată și pendularea între realitate și amintiri.” (Leonard Matei)

”Un lirism foarte bine dozat și de calitate. Aduce în prim-plan un sentiment pe care oamenii maturi l-au pierdut: inocența primei iubiri.” (Anca Șerban-Gaiu)

”Mă așteptam să fie un text foarte bun. Este între scenariu de film și roman. Mă bucur că am putut să asist la o lectură atât de captivantă.” (Ecaterina Păun)

”Prima parte mi-a trezit amintiri. Este un text extraordinar de frumos. Un text complet, ca un parfum fin, de esență tare, care persistă. Trăirile au fost copleșitoare.” (Lăcrămioara Daniela Capotă)

Vineri, 22 iulie, de la 18:00, la Biblioteca "V.A. Urechia", lansări de carte de la Editura "Eikon".

Citit 732 ori Ultima modificare Joi, 21 Iulie 2022 22:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.