Prăznuirea Sfinţilor Rafail şi Partenie de la Agapia Veche

Prăznuirea Sfinţilor Rafail şi Partenie de la Agapia Veche
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, Sărbătoare la Bursucani - Sfântul Rafail cinstit în satul său natal *

Astăzi, în satul gălăţean Bursucani, este sărbătoare locală, fiindcă aici, s-a născut cu trupul Sfântul Rafail de la Agapia Veche. În ultimi ani, părintele Cezar Gagiu a renovat vechea biserică din sat care a primit şi hramul Sfântului Rafail.

De aceea, Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos se va afla astăzi în rugăciune, în satul Sfântului Rafail - la Bursucani, unde va sfinţi biserica din sat. Vor fi binecuvântate şi lucrările la Schitul Zimbru, începute anul trecut. Astăzi, Biserica noastră îi prăznuieşte pe Sfinţii Rafail  (născut pe la 1560) şi Partenie de la Agapia Veche, doi cuvioşi care au urcat în icoană, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 5-7 martie 2008.

Sfântul Rafail, prin naştere, este un sfânt al locului, fiindcă, potrivit puţinelor date care se cunosc despre el, s-a născut la Bursucani, astăzi în comuna Bălăbăneşti, judeţul Galaţi, aparţinătoare Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cartea „Vieţile Sfinţilor”, tradusă şi tipărită între 1682-1686, de Sfântul Mitropolit Dosoftei (1624-1693), se face menţiunea că însuşi fostul mitropolit al Moldovei s-a închinat Cuviosului Rafail de la Agapia Veche şi Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, consideraţi încă de pe atunci doi Sfinţi ai lui Hristos.

Sunt puţine informaţii despre acest sfânt, dar cele care se cunosc certifică faptul că Sfântul Rafail a fost unul dintre stareţii Mănăstirii Agapia Veche în cel de-al XVI-lea veac, după ce mulţi ani s-a nevoit în sihăstriile din împrejurimi.

Rugăciunea sa puternică şi curată l-au făcut - în timpul vieţii şi peste veacuri -  biruitor în multe necazuri.

Numele Sfântului Rafail, născut la Bursucani, în judeţul nostru, apare pomenit în Condica Sfântă şi în pomelnicele vechi ale Mănăstirii Agapia, fiind numit „Fericitul Stareţ Rafail”.

Primul hram al cinstirii acestui sfânt al locului a fost în 21 iulie 2008, an când Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian, a săvârşit arhierească rugăciune la vechea biserică din Bursucani, locaş ce astăzi va fi resfinţit.

În cătunul din apropiere, Zimbru, este în plină zidire un schit, pe locul vechiului Schit Zimbru, ridicat - se crede - de ucenicii Sfântului Rafail de la Mănăstirea Râşca, mănăstire care avea strânse legături cu Mănăstirea Agapia Veche.    

Tot astăzi este cinstit şi Sfântul Partenie, un alt cuvios care s-a nevoit în al XVII-lea veac (a trecut la Domnul în 1660) tot la Mănăstirea Agapia Veche.

Ambii sfinţi sunt consideraţi în Biserica noastră „sihaştri prealuminaţi ai munţilor Moldovei”.

Citit 1303 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.