Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie: „Hărnicia înlătură sărăcia!”

Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie: „Hărnicia înlătură sărăcia!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Arhiereul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian  a spus că lenea nu e de la Dumnezeu... *

Ieri, curtea Bisericii „Sfântul Ilie” din Galaţi a fost plină de creştini, adunaţi în Duhul rugăciunii la Sfânta Liturghie, săvârşită de Arhiepiscopul locului - Înalt  Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

„Am soţul paralizat şi astăzi l-am rugat pe Dumnezeu să-mi dea puţin răgaz pentru a mă ruga în biserică, ne mărturisea doamna Maria. Soţul meu a căzut la pat cu doi ani în urmă şi acum e mai bine; l-am îngrijit şi nu prea am avut posibilitatea să vin la rugăciune, dar în fuga mea între casă şi piaţă, uneori, trec şi pe la Biserica «Sfântului Proroc Ilie» să-i las lui Dumnezeu durerile mele, să-mi dea din puterea Lui...”.

„Sunt din parohia Sfintei Filofteia şi astăzi am venit la rugăciune la această biserică, fiindcă aşa se cade, ne-a spus doamna Alexandra Ton din Galaţi. Renumit pentru aducerea ploilor, Sfântul Ilie ne-a adus astăzi o zi cu soare blând şi cu o adiere uşoară de vânt, fapt ce a făcut ca prezenţa noastră la rugăciune să fie mai uşoară. Când eram copii, în această zi bunicele noastre binecuvântau şi împărţeau mere văratice. Văd că unele creştine păstrează acest obicei”.

Ieri, ca o continuare şi o mărturisire a  credinţei în Dumnezeu, Arhiepiscopul locului a hirotonit doi slujitori pentru Sfântul Altar, doi tineri preoţi care vor împrumuta „mâinile lor lui Dumnezeu”. Înalt Prea Sfinţitul Casian a liturghisit, a binecuvântat, dar a rostit şi un pilduitor cuvânt de învăţătură, pornind de la viaţa exemplară a Sfântului Proroc Ilie.

Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a adus în atenţia creştinilor una din pildele care definesc viaţa Sfântului Proroc Ilie; cea a înmulţirii pâinii în casa văduvei din Sarepta, prefigurare a Sfintei Euharistii. „Altarul este unit cu toate casele  văduvelor; casa văduvei este un altar doar atunci când Dumnezeu este prezent în acea casă. Când Dumnezeu nu e acolo, acea casă e blestemată”, a spus arhiereul locului.

În contextul vieţii sfântului cinstit ieri, dar şi al realităţii imediate, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian a atras atenţia asupra unei mentalităţi păguboase care a devenit o adevărată plagă socială la noi, la români: lenea. „Când confundăm Biserica cu o bancă pentru a cere ajutor omenesc este o mare greşeală. Biserica a primit har, nimeni din cei săraci nu flămânzeşte dacă este harnic. Hărnicia înlătură sărăcia.

Nici un creştin nu trebuie ajutat, dacă e sănătos şi refuză să muncească. Lenea nu e de la Dumnezeu. Este greşită mentalitatea că dacă am ajutor social de la stat, nu trebuie să muncesc. Fiindcă Scriptura zice „cine nu munceşte, nici să mănânce”.

„Avem pământ mănos, dar nimeni nu vrea să lucreze. Să nu credeţi că Biserica are ajutor omenesc, să veniţi la Dumnezeu să cereţi sfat pentru împăcare, pentru mai multă pace... Material, Biserica e săracă, dar bogată în harul Duhului. Duceţi-vă la Matca să vedeţi dacă e criză! Acolo e nevoie de sute de braţe de muncă şi e multă prosperitate...”.    

Ca „o prescură” a Sfântului Ilie, creştinele de aici au aşezat rugătorii la masa dragostei creştine. La „ospăţul credinţei”, câteva sute de creştini au gustat din bucate gustoase, cu aromă de mere coapte şi cu parfumul dreptei credinţe...

Citit 823 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.