"Plastic Pandemia", un vernisaj altfel la Galaţi

"Plastic Pandemia", un vernisaj altfel la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Gălăţenii iubitori de frumos sunt aşteptaţi vineri, 22 iulie, de la ora 18,00,  la vernisajul expoziţiei "Plastic Pandemia", care va avea loc la Galeria "Serfioti" (mansarda Librăriei "Alexandria"). La doi ani de la prima schiță a proiectului, Monica Turcu lansează acest demers artistic prin intermediul căruia chestionează rolul, funcțiile și posibilitățile expresive ale materialelor sintetice.

"Pornind în maniera ironică de la devizele "artelor plastice", lucrările expuse investighează subiectul consumerismului și mutațiile pe care acesta le produce în societate. Plasticul, rezultat al suitei de revoluții ce au transformat umanitatea (industrială, comercială, tech), reprezintă numitorul comun al tuturor interpretărilor artistice, fiind considerat factorul "pandemic" ce a adus societatea în derivă. Deși la o primă lectură expoziția se prefigurează în siajul activismului și ideologiei anti-capitaliste, "Plastic Pandemia" nu se limitează la discursul ecologist. Abordarea curatorială face trimitere la specificul artificializat, demagogic, irelevant, decuplat de contemporaneitate și societate, al artei convenționale", spune Vincentziu Pușcașu, curatorul expoziţiei.

Expoziția "Plastic Pandemia" se desfașoară în două spații distincte: unul public - la Galeria Serfioti, respectiv, unul privat - în laboratorul de artă BlackBox. După vernisaj, va fi inaugurat laboratorul de artă BlackBox, unde  va avea loc o dezbatere, la care sunt invitaţi artiştii plastici. La inițiativa artistei Monica Turcu și a curatorului Vincentziu Pușcașu, laboratorul de artă BlackBox s-a înființat din dorința de a dispune de un spațiu expozițional dedicat artei experimentale, noilor media și curatoriatului, fiind primul spațiu alternativ din orașul Galați. "Proiectul funcționează după principiul dualității: expozițiile din spațiile de expunere convenționale sunt replicate, documentate și abordate critic în laboratorul artistic, un spațiu al dezbaterii, al contactului nefiltrat cu obiectele estetice, al experienței expoziționale autentice, al intermedialității și interdisciplinarității. Dezideratul BlackBox este de a cristaliza în jurul său un public elitist, interesat de formatele artistice contemporane de tip experimental", declară cei doi fondatori.

Citit 892 ori Ultima modificare Vineri, 22 Iulie 2022 07:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.