Autocefalie şi Patriarhie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Comuniune şi responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română: Autocefalie şi Patriarhie” aceasta a fost tema conferinţei la care s-au reîntâlnit în Duh românii care lucrează în ţările aflate sub jurisdicţia Episcopiei Europei de Nord.

Prea Sfinţitul Părinte Episcop Macarie a fost cel care - după dumnezeiasca Liturghie, săvârşită în Parohia Ortodoxă Română „Adormirea Maicii Domnului” din Stockholm - a adunat românii pentru a discuta amintita temă.

În comuniune cu românii care trăiesc în Europa de Nord a fost şi părintele profesor univ. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Interlocutorul a subliniat importanţa recunoaşterii oficiale a Autocefaliei Bisericii noastre în anul 1885, pas care a dus  - în 1925 - la ridicarea Bisericii la rangul de Patriarhie.

În cadrul lucrărilor, părintele profesor Alexandru Moraru a subliniat legăturile dintre Bisericile celor două ţări:  Ortodoxă Română şi Romano-Catolică din Suedia, legături care au debutat în perioada interbelică, prilejuită de ridicarea BOR la rang de patriarhie.

Atunci, o delegaţie a BOR a răspuns invitaţiei învăţatului Episcop de Uppsala, Nathan Söderblom, de a participa la Marea Adunare Ecumenică de la Stockholm. 

Prietenie româno-suedeză

În 1930, Episcopul Nathan Söderblom a fost câştigătorul Premiului Nobel pentru pace, iar legăturila prieteneşti dintre cele două Biserici s-au datorat deopotrivă Episcopului de Uppsala şi primului patriarh al României, Miron Cristea, invitat special la această manifestare.

Vrednicul de pomenire patriarh Miron Cristea nu a participat la lucrările pregătitoare acestei Adunări Ecumenice, însă a trimis o delegaţie alcătuită din ierarhi şi teologi ai BOR: mitropoliţii Nicolae Bălan al Ardealului şi Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei, episcopul Bartolomeu al Râmnicului, arhimandritul Iuliu Scriban şi profesorii Cicerone Iordăchescu, Ioan Lupaş, Vasile Ispir şi Romulus Cândea.

Conferinţa susţinută de părintele Alexandru Moraru la Stockholm se înscrie în şirul manifestărilor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, închinate Autocefaliei româneşti, anul 2010 fiind proclamat de Sfântul Sinod - la iniţiativa Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel - „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti” în Patriarhia Română, ne informează Biroul de presă al Episcopiei Europei de Nord.

Citit 876 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.