Tecuciul organizează Festivalul Dacic „Piroboridava”

Tecuciul organizează Festivalul Dacic „Piroboridava”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci organizează, în perioada 19-21 august 2022, Festivalul Dacic "Piroboridava", la sediul instituției și în situl arheologic de la Poiana. Reconstituirea istorică va prezenta personaje din lumea daco-romană, ateliere tematice și lecții de istorie vie, pentru a valorifica istoria locală și a atrage atenția asupra sitului arheologic de la Poiana, marginalizat și aproape uitat. 

Așezarea geto-dacică Piroboridava (Poiana) a fost una dintre cele mai importante așezări dacice din afara spațiului ocupat de romani. Poziția sa strategică dar și priceperea locuitorilor au făcut din acest loc un adevărat centru al comerțului antic. Schimburile comerciale dintre daci, greci și romani sunt astăzi documentate prin descoperirile arheologice prezente în muzeul tecucean, unde pot fi găsite monede, podoabe, arme și alte artefacte. Scopul reconstituirilor istorice cu luptători daci și romani, atelierelor tematice dar și a prezentărilor istorie, este acela de a valorifica istoria locală și a atrage atenția asupra acestui sit arheologic, lăsat prea mult timp în părăsire. Vor putea fi văzute personaje, arme, echipamente, unelte, tehnologii și meșteșuguri antice, aduse la viață de pasionații de istorie ai asociațiilor de reconstituire prezente la festival.

În programul celor trei zile vor figura, printre altele, lupte între daci și romani, prezentare de echipamente, ateliere tematice, paradă cu torțe, proiecții de film, momente muzicale şi foc de tabără.

Accesul la festival este gratuit.

Așezarea geto-dacică Piroboridava (Poiana) a fost una dintre cele mai importante așezări din afara spațiului ocupat de romani. Poziția sa strategică și priceperea locuitorilor au făcut din Piroboridava un adevărat centru de comerț. Schimburile comerciale între barbari și lumea greco-romană au fost demonstrate prin descoperirile arheologice expuse astăzi în muzeul tecucean, unde pot fi găsite monede, podoabe, ceramică, arme și alte artefacte ce demonstrează efervescența economică a așezării și a regiunii pe care o domina. Cercetarea sitului arheologic a început în perioada interbelică, fiind conduse de Vasile Pârvan, şi a dovedit existența unei comunități antice importante și a unui sistem social complex.

Luni, 8 august 2022, în comuna Poiana, la sediul Asociației „G.A.L. Tecuci”, a avut loc întâlnirea cu voluntarii Festivalului „Piroboridava”, ce se va desfășura în perioada 19-21 august 2022, în Tecuci și Poiana. Întâlnirea a fost coordonată de managerului Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, Daniel Dojan, președintele Asociației „G.A.L. Tecuci”, Valeriu Paul Căpraru și directorul Școlii Gimnaziale „Anghel Rugină” Tecuci, prof. Ovidiu Vrabie. Au fost prezenți membrii Clubului de Istorie „Excelsior” Tecuci, coordonați de Președintele Clubului, Marcello Oprea, dar și tineri din Comuna Poiana.

Întâlnirea a avut obiectivul de a reitera tinerelor importanța sitului arheologic din Poiana, un scurt istoric al geto-dacilor din așezarea Piroboridava, dar și stabilirea clară a sarcinilor pentru fiecare grupă de lucru pe perioada festivalului. Am stabilit amplasarea corturilor pentru atelierele de lucru și reconstituirile istorice, locul de amplasare al parcărilor, etc. De asemeni, tinerii au fost instruiți cu privire la toate regulile de respectat pe perioada desfășurării evenimentului. 

Proiectul este finanțat de Asociația G.A.L. Tecuci și susținut de Primăria Poiana, Primăria Tecuci, Muzeul de Istorie "Teodor Cincu" și Complexul Muzeal "Banu" din Nicorești. Parteneri vor fi Asociația Culturală Enciclopedia Dacica şi Asociația Culturală Tomis.

Citit 1300 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2022 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.