Cu zâmbetul (satiric) pe buze

Cu zâmbetul (satiric) pe buze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O expoziţie de artă satirică, numai bună să vindece stările tensionale, s-a deschis luni seară, în spaţiul proaspăt renovat al Galeriilor „Nicolae Mantu”. Salonul Naţional de Artă Satirică cuprinde peste 50 de lucrări semnate de 23 de artişti diferiţi, prin sonoritatea unora dintre numele participanţilor manifestarea fiind una de excepţie.

Pe simezele galeriei expun câteva nume cunoscute ale graficei satirice naţionale (precum Devis Grebu sau Constantin Ciosu), dar şi 8 artişti plastici gălăţeni: Viorel Baciu, Camelia Burlacu, Florian Doru Crihană, Vladimir Crivoi, Nicolae Eihorn, Marian Mănăilă, Marian Şerban şi Tudor Şerban.

Dacă unii artişti expozanţi sunt deja consacraţi, pentru alţii, participarea la salonul deschis în această săptămână înseamnă debutul lor, aşa cum e cazul tânărului grafician Marian Mănăilă.

Criticul de artă Mariana Tomozei Cocoş, care a prezentat expoziţia, a lăudat munca de curator a gălăţeanului Florian Doru Crihană şi „selecţia amplă a lucrărilor, din toate generaţiile de artişti”.

„Găsim un evantai al exprimărilor stilistice, de la desene elaborate, analitice, până la imagini sintetice, simboluri reprezentând idei complexe”, a mai spus criticul, atrăgând în acelaşi timp atenţia că arta satirică se află într-un nemeritat con de umbră, pentru că, spre deosebire de alte forme de creare a umorului, aceasta solicită o atenţie sporită din partea receptorilor.

Florian Doru Crihană, în calitate de curator, dar şi de expozant, îi aşteaptă pe gălăţeni zilnic, între orele 10–12 şi 18–21, la Sala „Nicolae Mantu”, pentru a le prezenta o expoziţie pe care o consideră, aşa cum a spus la vernisaj, reprezentativă pentru caricatura actuală.

Citit 537 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.