O conferinţă şi patru lansări de carte bine primite

O conferinţă şi patru lansări de carte bine primite
Casa Avramide - Tulcea
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Patru scriitori gălăţeni au participat, între 15 şi 17 septembrie, la Tulcea, la cea de-a treia ediţie a târgului de carte "Danubius C'Artfest", după o pauză pandemică de trei ani. Curios lucru, unele edituri mari au renunţat să se mai întâlnească şi cu publicul cititor tulcean, obişnuite între timp să lucreze doar online şi cu din ce în ce mai puţini angajaţi.

Festivalul a început în forţă, găzduit fiind de venerabila şi eleganta Casă Avramide. A deschis manifestarea o fabuloasă expoziţie a excepţionalului gravor Marcel Chirnoagă, am urmărit apoi conferința "Ornamentica tradiţională", susţinută de poetul tulcean Dan Arhire, cândva ofiţer de Marină grănicerească, acum trecut peste graniţa Poeziei... Foarte interesantă a fost şi oferta îndrăgitului jurnalist și scriitor bucureştean Florin Iaru, coordonator al unui atelier de scriere creativă.

Cu mare priză la public, serile s-au încheiat cu aplaudate concerte: jazz cu Nadia Trohin şi legendarul Mircea Tiberian, Zoia Alecu, veritabilă... Joan Baez a generaţiei Cenaclului "Flacăra", şi hâtrul Mircea Baniciu, fost lider la Phoenix, apoi membru al formaţiei Pasărea Colibri.

O adevărată... coproducţie culturală

Festivalul "Danubius C'Artfest 2022", proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Tulcea, a însemnat un parteneriat al Asociației de Dezvoltare Regională "Aegyssus", condusă cu multă energie de preşedintele acesteia, Paul Tocanie, şef serviciu la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion", de asemenea partener implicat, al Consiliului Județean Tulcea, al Bibliotecii Județene "Panait Cerna" și al Centrului Cultural "Jean Bart". Un exemplu demn de urmat!

Poezie şi istorii

Petru Ţincoca, poet, jurnalist şi bibliotecar, a prezentat atractiv, cu umor şi eleganţă, cărţile gălăţenilor Adrian George Secară, scriitor, critic literar şi bibliotecar, şi Andrei Velea, care lucrează, din contră, într-o mare firmă transnaţională din domeniul IT, alături de specialişti din Germania, Franţa sau Marea Britanie!

Secară ne-a propus volumul de versuri cu triple înţelesuri şi titlul inimitabil "Horodok" (Editura Eikon Bucureşti), iar Velea, poemele din cartea sa "Omul vag" (Editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos"), un experiment cu vechime - început încă de prin liceu, după cum a mărturisit scriitorul.

Secară a venit şi cu nişte amintiri... din hârtie: cărţi liliput din colecţia cArtEsenţe, ediţie coordonată de poeta şi editoarea Florina Zaharia, preşedintele Filialei Galaţi-Brăila a Uniunii Scriitorilor din România. Carte primită ca pâinea caldă şi la Paris! Acum, criticul a arătat inclusiv cartea "Elegiile vieneze - Tropicul Cancerului Capricornului", un volum de poeme semnate de scriitorul Victor Cilincă, care avea să se întâlnească de altfel chiar a doua zi cu publicul tulcean.

Secară şi-a făcut cartea de versuri... să zboare, aruncând-o pur şi simplu, teatral, în sus. Crezând că volumul său chiar va zbura...

Din volumul său umblat prin ţară, Andrei Velea a şi lecturat câteva. Cei doi au răspuns apoi "interogatoriului" lui Dan Arhire.

Tatu... aje şi viraje istorice!

Cercetătorul şi analistul istoric gălăţean Tudose Tatu a fost prezentat pe larg de cunoscutul scriitor tulcean Nicolae Ariton, fondatorul revistei on line "Misterele Dunării", şi de prozatorul şi jurnalistul Victor Cilincă.

La rândul său, prozatorul şi cercetătorul Ariton îşi lansase, ba chiar spărgând gheaţa, în prima zi a festivalului, cartea "Misterul comorii de la Agighiol", despre un tezaur descoperit într-un mormânt, considerat cel mai important tezaur tracic descoperit vreodată.

Foarte-foarte cunoscut publicului cititor din Tulcea şi Sulina, apreciat de directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Crişan Muşeţeanu, şi de managerul Muzeului "Mihai Viteazul" din Constanţa, Tudose Tatu şi-a prezentat cele mai recente cărţi de cercetare istorică: "Afurisita strâmtoare de la Sulina au Sunne Bogazi 1741-1786" și "Aspre vremuri în bogazul de Sulina turcesc 1786-1812". O cercetare îndelungată, de-a dreptul detectivistică, folosind inclusiv surse otomane, ţariste, franțuzești sau englezeşti, într-o fermecătoare demonstraţie că trecutul are înţeles dacă îl pritoceşti, fără a te mulţumi cu cele care ţi-au fost predate pe de rost în şcoală! Se recunoaşte drept "maestru al istoriografiei Dunării" şi "pionier" al acestei istoriografii. El a salutat şi recenta decizie a Ministerului Învăţământului de a tripla numărul de ore de istorie din şcoală.

Să vezi, să asculţi şi să crezi!

Victor Cilincă şi-a început conferinţa intitulată "Istoria ca spectacol" cu o hâtră reconstituire: pur şi simplu a cerut... o ţigară şi, rupându-i filtrul, ne-a arătat cam cum arăta ţigara "Mărăşeşti" cenzurată probabil din pricină de politically correct! El a prezentat şi  un venerabil baston de bunic, sau unul de dandy, cu măciulie din bronz, care avea însă ascuns în mâner... un pumnal adevărat, bun ca să te fereşti... de prieteni. Conferinţa a fost sprijinită de imagini proiectate şi fragmente înregistrate din spectacole scrise de autorul gălăţean, montând scenete cu şcolarii, adăugând replici înregistrate la reconstituiri istorice, participând la prezentarea atractivelor vechi uniforme în şcoli, unde le-au îmbrăcat şi elevii, participând la multe festivaluri istorice...

Nu se putea însă ca meticulosul vorbitor să îşi înceapă expunerea fără a-l omagia mai întâi pe amfitrionul nevăzut, omul de afaceri tulcean Alexe Avramide, cel care construia, la 1887, la numai 33 de ani, casa care fusese ridicată de meşteri italieni, mobilată cu bun-gust cu piese rare, aduse tocmai de la Viena. Casa, donată de urmaşi, îi poartă numele, fiind acum sediul elegant al Casei Colecţiilor din Tulcea, gazda evenimentelor de carte şi spectacol.

Cilincă a prezentat şi un roman istoric cu... femei-pirat! El a mărturisit că, în flota de pescuit oceanic, marinarii erau forţaţi să devasteze coastele Africii, lăsând Atlanticul fără peşti... O carte lansată mai întâi şi... direct în Dunăre, într-un recipient etanş călător... Cartea de aventuri şi de istorie intitulată "QUERMESSA ori Mirodeniile minţii" (Editura Axis Libri), despre care criticul Secară afirma chiar că este "poate cea mai frumoasă poveste cu piraţi din toate timpurile"! Mă rog, să rămânem totuşi la... "poate"!

 

EXPLICAŢII FOTO:

1. Petru Ţincoca (dreapta imaginii), prezentator pentru poeţii Velea şi Secară

2. Victor Cilincă (stânga), "Quermessa" sa şi prezentatorul Ariton

Citit 1267 ori Ultima modificare Joi, 29 Septembrie 2022 13:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.