In memoriam. Andre Bazin, influent critic de film

In memoriam. Andre Bazin, influent critic de film
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Criticul de film Andre Bazin s-a născut pe 18 aprilie 1918, în localitatea franceză Angers. A fost profesor de literatură, animator al unor cinecluburi și a lucrat în cadrul Institutului de Înalte Studii Cinematografice din Paris.

Scrierile sale, de o înaltă ținută estetică, au exercitat o profundă influență asupra tinerei generații de cineaști din Franța și au contribuit la răspândirea culturii cinematografice în rândul publicului larg. Cele mai însemnate dintre studiile și articolele sale au fost strânse în culegerea intitulată ”Ce este cinematografia”.

Andre Bazin a dezvoltat probleme esențiale ale teoriei filmului, ca de exemplu teoria montajului, pledând pentru punerea în scenă în profunzime și, implicit, pentru diminuarea rolului cadrelor scurte. Astfel, se ajunge - susținea el - la activizarea spectatorului, a cărui percepție nu mai este ghidată de regizor, ci se obține libertatea de a interpreta de sine stătător fragmentele din realitate, în totalitatea semnificațiilor lor. Adept al înnoirii dramaturgiei cinematografice, el a susținut așa-zisul ”subiect deschis”, care eliberează filmul de șabloanele teatrale și-i acordă mai multă autenticitate. În opoziție cu teoreticienii care susțineau că specificul cinematografului se bazează tocmai pe deosebirea dintre realitate și film, Bazin considera, dimpotrivă, că, dintre toate artele, doar cinematograful poate fi o reflectare fidelă a realității.

S-a stins din viață pe 11 noiembrie 1958, la numai 40 de ani.

V. Guruianu

Citit 590 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Noiembrie 2022 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.