Soprana Elena Moșuc, pe scena Muzicalului gălățean, în „La Traviata”

Soprana Elena Moșuc, pe scena Muzicalului gălățean, în „La Traviata”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Duminică,13 noiembrie, începând cu ora 18,30, la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați, va avea loc o reprezentație de excepție a operei în trei acte "La Traviata", de Giuseppe Verdi.

Gălățenii prezenți duminică la spectacol se vor bucura, în afară de spectacolul propriu-zis, de prezența, pe scenă, ca invitat special, a uneia dintre cele mai apreciate artiste din lume, soprana Elena Moșuc. Artista, de naționalitate româno-elvețiană, s-a născut la Iași și a studiat în cadrul Universității Naționale de Arte "George Enescu" din orașul natal. Încă din timpul studiilor a câștigat numeroase concursuri internaționale, cel mai important fiind ARD Wettbewerb, concursul televiziunilor germane din anul 1990, care i-a deschis drumul unei cariere internaționale. Datorită meritelor sale excepționale, Elena Moșuc a primit de-a lungul timpului numeroase distincții. În anul 2005, președintele României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, în anul 2010 a devenit Cetățean de onoare al orașului natal, iar în anul 2022, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei i-a acordat Crucea Moldova, cea mai mare distincție pentru mireni, iar ministrul Culturii a onorat-o cu Distincția de Excelență pentru admirabila carieră pe scenele internaționale.

Elena Moșuc a fost atrasă de Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul și dăruirea pentru scenă în diverse roluri complexe, cu o stăpânire perfectă și expresivă a registrului acut. A concertat pe întregul mapamond, în centrele mari din Europa, pe cele mai faimoase scene din SUA, Japonia, China și Coreea. A lucrat cu mari dirijori și cu regizori de marcă, fiind recunoscută ca una dintre cele mai versatile și expresive soprane ale epocii moderne. În anul 2009, a obținut titlul de Doctor în muzică "Summa cum Laude" la Universitatea Națională de Muzică din București și a fost desemnată "Femeia Anului 2009". De asemenea, în 2015, i s-a acordat Oscarul Românesc, Marele Premiu al Operelor Naționale din România, iar încununarea carierei sale internaționale a fost câștigarea renumitului International Opera Awards "Oscar Star" - OSCAR DELLA LIRICA, pentru cea mai bună soprană.

În 2021, a sărbătorit 30 de ani de carieră artistică, susținând diferite concerte memorabile în cadrul unor instituții de prestigiu din țara noastră: Opera Națională din București, Ateneul Român (în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu") și Opera Națională din Iași. Pe lângă spectacolele de operă și diferite recitaluri susținute, Elena Moșuc a experimentat și alte genuri muzicale, în concerte tip crossover. De asemenea, în 2020, a realizat primul său mare proiect de acest gen, alături de pop-starul român Fuego (Paul Surugiu), publicând melodia "Știu că vei regreta". Până în prezent, soprana a înregistrat trei CD-uri, pentru care a primit din partea criticilor muzicali diferite premii importante.

Pe scena gălățeană, soprana Elena Moșuc va fi alături de tenorul Florin Guzgă (Iași), baritonul Florin Estefan (Cluj-Napoca), sub conducerea dirijorală a maestrului Nicolae Dohotaru (Republica Moldova).

 

Citit 1839 ori Ultima modificare Luni, 27 Martie 2023 07:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.