Un regal al Încoronării: fotografii covârşitoare, păstrate nouă din veac!

Un regal al Încoronării: fotografii covârşitoare, păstrate nouă din veac!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vernisaj cu totul şi cu totul special în după-amiaza zilei de 15 noiembrie 2022, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, eveniment cultural dedicat împlinirii a unui întreg veac, o cifră rotundă, de la Încoronarea de la Alba Iulia a suveranilor României Mari, Regina Maria şi Regele Ferdinand, la Alba Iulia!

Ilie Cosmin, directorul Muzeului Eparhial, a moderat, cu măsură şi cu mare căldură, intervenţiile invitaţilor. Căci da, au avut intervenţii extrem de importante Înalt Prea Sfinţitul arhiepiscop al Dunării de Jos, dr. Casian Crăciun, curatoarea expoziţiei, dr. Beatrice Todireanu, prof. dr. Cristian Dragoş Căldăraru, managerul Muzeului Judeţean de Istorie „Paul Păltănea” – Galaţi, pro Costin Croitoru, director al Muzeului Brăilei „Carol I”, care predă şi la Universitatea „B.P. Haşdeu” din Cahul. Înaltul prelat a admirat şi a lăudat în mod public ţinuta de început de veac XX a scriitorului, cercetătorului şi jurnalistului Victor Cilincă, cu unele dintre piese chiar venerabile supravieţuitoare din veac! Era o vreme în care şi gălăţenii cu ceva dare de mână din marele nostru port european îşi comandau costumele de la Paris, a mai punctat prelatul nostru...

Proiectul itinerant naţional şi pentru străinătate a fost organizat de Muzeul Eparhial, în parteneriat cu Asociaţia România Culturală, Ambasada României în Republica Populară Chineză, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” şi Asociaţia Culturală Tomis.

Imagine de la ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria care a avut loc la Alba Iulia

Alături de arhiepiscopul Dunării de Jos au fost prezenţi numeroşi oameni de cultură, militari, artişti, profesori, preoţi, elevi şi studenţi gălăţeni.

În acest an se aniversează exact trei decenii de când Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României – însă şi al Marii Britanii, am adăuga – este şi ocrotitorul spiritual al municipiului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos. Înaltul prelat a observat şi faptul special că acest impozant edificiu, fost de altfel Palat episcopal până la năvălirea peste noi a comunismului ateu şi chiar persecutor al creştinilor, a găzduit şi apartamentele regale, în care regele Carol I era găzduit în timpul vizitelor sale la Galaţi – încăperi chiar de lângă marele hol de la etaj unde s-a desfăşurat evenimentul de marţi după-amiază.

O continuare a proiectului „Regina Soldat“

Expoziţia este formată din foarte mari panouri fotografice, alb-negru, cu imagini-document de la Serbările Încoronării de la Alba Iulia şi apoi la Bucureşti, unde suveranii au salutat un număr de nu mai puţin de 10.000 de primari ai tălpii ţării, a mai punctat arhiepiscopul nostru.

Ca... detaliu interesant, aş putea menţiona şi faptul, puţin comentat, că prezidentul Partidului Naţional Român din Transilvania, glorios eliberator militar al Vienei în faţa ocupanţilor bolşevizaţi, Iuliu Maniu, a refuzat să participe la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, la Alba Iulia! Ca şi alţi lideri naţionali ţărănişti, dar şi capii bisericii greco-catolice şi romano-catolice, Iorga a fost prezent, însă... numai „din devotament faţă de Coroană şi din iubire faţă de buna rânduială“.

Impresionantă a fost şi evocarea ÎPS Casian Crăciun despre suferinţele şi persecuţiile pe care Regina Maria le-a suferit pentru trecerea la „schisma” ortodoxă, regele Ferdinand fiind chiar excomunicat, fiind repudiat şi de familia sa germană! Şi alt amănunt foarte interesant: numai mantiile, nu şi coroanele, au avut dreptul să fie sfinţite la Încoronarea din 15 octombrie 1922!

Editarea acestor imagini cu totul şi cu totul speciale constituie o continuare a proiectului „Regina Soldat”, câştigător al Premiului Naţional „Centenar 2017”. Imaginile provin din arhiva Muzeului Naţional de Istorie a României, din cea a Bibliotecii Academiei Române şi din cea a Muzeului Naţional Peleş.

Curatorul expoziţiei, dr. Beatrice Todireanu, secretar al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, ne-a vorbit cu înaltă emoţie! Precizăm şi amănuntul că această comisie elaborează Programul naţional de salvgardare, protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial, analizează dosarele de candidatură şi acordă titlul ”Tezaur Uman Viu” tuturor celor care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, recomandă Institutului Naţional al Patrimoniului acordarea mărcii tradiţionale distinctive, conform prevederilor legale, dar îndeplineşte şi alte atribuţii date în competenţa sa, potrivit legii. Ministerul Culturii nu a oferit măcar un leu pentru asigurarea protecţiei hlamidei regale purtate la Încoronare!

Academia Română nu face nimic pentru salvarea Conacului de la Ţigăneşti

Apropo de patrimoniu, arhiepiscopul a adăugat, cu mare tristeţe, că nici Academia Română nu face nimic pentru salvarea Conacului de la Ţigăneşti, aflat în deplină ruinare, şi a propus Consiliului Judeţean să cumpere edificiul şi să îl restaureze, organizând acolo un centru cultural naţional dedicat Unirii din 1859! Aferim, suntem alături de această propunere practică a înaltului prelat – păcat însă că aleşii noştri nu se deranjează nici picaţi cu ceară să participe la evenimentele culturale, nici măcar la cele plătite de aceste consilii!

Înalt Prea Sfinţitul a evocat şi vizita Principelui Ferdinand şi a Principesei Maria la Galaţi, aşezând preţioase documente domneşti la temelia Catedralei Ortodoxe şi la inaugurarea Palatului Prefecturii, cel proiectat de marele Mincu! Trebuie spus că era atunci chiar anul Jubileului, când la Bucureşti a fost organizată Expoziţia Universală, ca şi la Paris, Londra, Roma ori Barcelona!

Au vorbit despre marele eveniment evocat prof. dr. Cristian Dragoş Căldăraru, managerul Muzeului Judeţean de Istorie „Paul Păltănea”, precum şi director al Muzeului Brăilei „Carol I”, prof. univ. dr. Costin Croitoru, care predă cursuri universitare şi la Cahul, Republica Moldova!

Jurnalistul Victor Cilincă, de la cotidianul „Viaţa liberă”, a fost invitat să contribuie cu câteva cuvinte la generoasa temă, cunoscut fiind faptul că cercetătorul autodidact gălăţean caută şi descoperă tot felul de fapte inedite, mai ales din istoriile Galaţilor! Şi, într-adevăr, scriitorul a dat „samă” despre o cercetare privind negocierile subterane, secrete, ale Reginei Maria, prezentă, precum un bărbat de stat, la Conferinţa de Pace de la Versailles! Unde l-a îmblânzit pe arţăgosul Clemenceau şi l-a îmblânzit pe preşedintele SUA, Wilson, pe incomodul Lloyd George şi a cerut ajutorul numeroşilor săi prieteni influenţi! Cu o afacere de presă-propagandă în care cotidianul parizian „Le Matin” publica imagini şi ştiri despre suverană în nu mai puţin de un milion de exemplare zilnic! „Cea mai frumoasă regină din Europa”, despre care contele de Saint Aulaire, ambasadorul Franţei la Bucureşti, afirma pe şleau: „Există un singur bărbat la Palat şi acela este regina Maria!” De altfel, decorată cu Legiunea de Onoare Franceză şi fiind prima femeie din lume primită în Academie des Beaux Arts din Paris, instituţie exclusivist masculină până atunci!

La final, Asociaţia Culturală Tomis – Constanţa, Filiala Galaţi, a prezentat publicului uniforme meticulos reconstituite, cu unele venerabile piese chiar originale, iar altele comandate, costisitor, tocmai din străinătate! Lucian Pleşa, care e unul dintre membrii acestei devotate echipe de reconstituiri istorice care duce re/numele Galaţiului pretutindeni în ţară şi chiar peste hotare, într-un efort deosebit, a prezentat mai multe tipuri de uniforme ale Armatei Române din Marele Război, de influenţă franceză, prusacă, franceză şi mixtă. Voluntarul fiind poliţist la Circulaţie în viaţa reală.

Expoziţia va putea fi vizitată numai între 15 şi 25 noiembrie 2022, apoi va pleca itinerant! Arhiepiscopul i-a îndemnat deci pe gălăţeni să îşi facă timp spre a o vizita. Ceea ce vă recomandăm, cu căldură, şi noi!

Galerie de imagini

Citit 1345 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2022 00:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.