Festivalul „Tudor Pamfile”, ediţia 31. Obiceiurile de Crăciun și Anul Nou, aproape de gălăţeni (FOTO si VIDEO)

Festivalul „Tudor Pamfile”, ediţia 31. Obiceiurile de Crăciun și Anul Nou, aproape de gălăţeni (FOTO si VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou "Tudor Pamfile", aflat la cea de-a 31-a ediție, a fost o surpriză plăcută atât pentru cei prezenți în Sala Sporturilor "Dunărea", cât și pentru cei de peste hotare cărora li se transmitea în direct evenimentul. Au participat peste 300 de invitați din mai multe judeţe, în public persoane de toate vârstele bucurându-se împreună de atmosfera de sărbătoare.

”Astăzi Galațiul este pus pe harta culturală a datinilor și obiceiurilor românești”, a spus președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Și nu-l putem contrazice, sala a fost arhiplină, iar generații tinere păstrează încă tradițiile strămoșești și ne-au colindat cu patimă. Președintele CJ a mai adăugat că zestrea poporului român trebuie transmisă din generație în generație, dar că în timp real se transmite și celor aflaţi peste hotare, pentru a păstra spiritul românesc și în inima diasporei. Artiştii au fost ovaționaţi de spectatori, a ajuns mesajul lor la fiecare privitor și atmosfera sacră, de celebrare a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ca în fiecare an, a fost impregnată în inimile acestora. S-a cântat despre Seaua care-i călăuzea pe cei trei magi către Ieslea din Betleem, unde Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, despre minunea Naşterii Sale, despre dăruirea din inimă şi pentru inimă.

Colindătorii au făcut apel și la sufletele oamenilor, acum, în prag de Crăciun, amintind că cei bogați ar trebui să dăruiască și celor săraci. Cu acest prilej, anunțăm și noi că nu e important ce pui pe masă, ci ce ai în suflet. Nu contează cât ai, ci cu ce te încarci de Crăciun și dacă ai înțeles cu adevărat semnificația sărbătorii vei fi îndestulat.

Colindele închinate Domnului nostru Iisus Hristos au fost cele mai apreciate, sugerând că gălățenii au înţeles în ce constă magia Crăciunului. Colindătorii au bătut drum lung până aici, ajungând în Galați în zori de zi, așa că merită apreciat efortul lor pentru a ne vesti Sărbătorile de iarnă. Până și Înalt Prea Sfințitul Casian ne-a urat și a îndemnat la colind toți privitorii, vorbind despre spiritul românesc, reflectat în toate operele create de către români, cum ar fi extraordinarele lucrări ale lui Brâncuși, care și ele conţin simboluri sacre. Masa Tăcerii, spre exemplu, se aseamănă cu masa cu 12 locuri a Cinei cea de Taină a lui Hristos. Părintele Casian a adresat un îndemn tuturor celor prezenţi să îşi amintească de lecţiile înaintaşilor şi să dăruiască din inimă: “Nu uita: când ești voios, creștine, să fii bun!” Astfel, o faptă bună în prag de sărbătoare face cât o mie, și este cu atât mai valoroasă dacă e făcută din iubire  față de Dumnezeu.

Citit 1133 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 05:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.