Ion Băieșu, creatorul cuplului comic Tanța și Costel

Ion Băieșu, creatorul cuplului comic Tanța și Costel
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Scriitorul Ion Băieșu s-a născut pe 2 ianuarie 1933, în comuna Aldeni, județul Buzău. A urmat Școala de Literatură "Mihai Eminescu" din București, începând apoi studii universitare de Filosofie și de Drept. A lucrat ca redactor la "Albina" şi "Scânteia tineretului", iar apoi a fost redactor-șef al revistei "Amfiteatru".

După debutul cu versuri, în 1951, în revista "Viața românească", a publicat în 1956 un prim volum de schițe, intitulat "Necazuri și bucurii". Prin următoarele scrieri s-a afirmat ca un autor de schițe și de foiletoane umoristice, caracterizate printr-un ascuțit simț al mișcării și al replicii de tip caragialian, precum în: "Sufereau împreună", "Iubirea e un lucru foarte mare" - care a constituit scenariul serialului cu același nume, al cărui cuplu, Tanța și Costel (interpretați de actorii Coca Andronescu și Octavian Cotescu), i-a adus popularitate maximă.

Ca dramaturg, a cultivat formula "pieselor-parabolă", în: "Dresarea de fantome" - în care a introdus procedee fantastice sau specifice teatrului absurd. Influența lui Caragiale este vizibilă în comedii, unde predomină comicul de limbaj şi mișcarea scenică accelerată specifică farselor comice. Printre comediile care l-au consacrat se numără: "Preșul", "Alibi", "În căutarea sensului pierdut", "Escrocii în aer liber".

De un succes deosebit s-a bucurat romanul "Balanța" - care a stat la baza scenariului filmului cu același nume, regizat de Lucian Pintilie.

A decedat pe 21 septembrie 1992, la București.

Citit 1173 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.