Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace

Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Martin Luther King Jr. s-a născut în Atlanta, Georgia, pe 15 ianuarie 1929, în familia unui pastor baptist. A absolvit cursurile Colegiului Morehouse în anul 1948, cursurile teologice ale Seminarului Teologic Crozer. Și-a obținut doctoratul în anul 1955, în cadrul Universității Boston.

Devenit, în anul 1954, pastor la Biserica Baptistă din Dexter Avenue, King Jr. a devenit un puternic militant pentru drepturile civile ale afro-americanilor din statele sudiste. În anul 1955, Martin Luther King Jr. a organizat cel mai important protest al afro-americanilor, boicotând transportul public din Alabama de către afro-americani, care erau nevoiți să călătorească în locuri speciale. Militant pașnic împotriva segregării pe criterii rasiale, King Jr. și-a câștigat respectul societății americane.

În anul 1957, a fondat ”Southern Christian Leadership Conference”, care a devenit una dintre cele mai importante mișcări pentru eliminarea segregației rasiale din Statele Unite ale Americii.

Curtea Supremă de Justiție, la care King Jr. a apelat în numeroase rânduri, a eliminat treptat toate discriminările rasiale din SUA. În anul 1963, marșul de la Washington a influențat puternic percepția opiniei publice americane și internaționale asupra problemelor din sudul Statelor Unite ale Americii. Președintele John F. Kennedy a adoptat și el o serie de măsuri care au eliminat segregarea rasială din instituțiile publice americane. Succesorul său, Lyndon B. Johnson, a continuat politica promovată de acesta și, în anul 1964, a promulgat Civil Rights Act, prin care era eliminată orice formă de discriminare rasială pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. 1964 este anul în care Martin Luther King Jr. a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Martin Luther King Jr. a fost asasinat, în Memphis, statul Tennessee, la 4 aprilie 1968.

Citit 887 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 22:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.