„Monumentele furate ale Basarabiei”, într-o expoziţie la Casa Artelor

„Monumentele furate ale Basarabiei”, într-o expoziţie la Casa Artelor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

„Monumentele furate ale Basarabiei” este tema expoziției ce se va deschide, la Muzeul Artelor din Galați, vineri, 20 ianuarie 2023, la ora 10.30.

Manifestarea este parte a activităților cu genericul „Uniți în cuget și simțiri - Arc peste Carpați - Memoria”, dedicate Unirii Principatelor Române, inițiată de Iulia Gorea Costin, ambasador, președinte de onoare al Asociației de Dezvoltare pentru România, cu concursul nemijlocit al Antoanetei Crudu, președinta Asociației „Danubiana” Galați.

Întâlnirea va debuta cu o slujbă de pomenire a eroilor, martirilor și mărturisitorilor români, născuți de o parte și de alta a Prutului și care au fost stâlpi ai comunităților românești din Basarabia înstrăinată. Vor fi aduse în memorie viața, lucrarea și jertfa înfăptuitorilor Marii Uniri, de la 1 decembrie 1918: regele Ferdinand, mitropolitul Gurie Grosu, martirul Valeriu Gafencu, mort la Tg. Ocna, după ce trecuse prin închisorile de la Aiud și Pitești, părintele pictor Sofian Boghiu, încarcerat pentru „vina” de a fi fost membru al „Rugului Aprins”, magistratul Vespasian Erbiceanu, academicienii Paul Gh. Gore, publicist și prozator, Iustin Frățiman, plutonier Ioan Căplescu și alți eroi ce odihnesc în cimitirele de pe lângă unele biserici.

Iubitorii de istorie vor afla mai multe aspecte despre soarta nemiloasă a unor monumente de patrimoniu din Basarabia, multe dintre ele dărâmate după iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată și despre cum au supraviețuit în „Arhipelagul gulag”. În ultimele decenii, cu dragostea unor tineri din cadrul ASCOR Chișinău, în special a avocatului Iulian Rusanovschi, care semnează și volumul „Războiul Monumentelor”, unele lucrări de for public au fost reașezate unde fuseseră inițial.

Va fi vizionat filmul documentar „Nicolae Costin - Apostol al românismului”, realizat de TVR Moldova, care reflectă faptele curajoase ale primului primar al Chișinăului de după căderea comunismului.

Despre „Viața și lucrarea mitropolitului Gurie Grossu, în Basarabia străbună”, va povesti - prin prisma cercetărilor - doamna Silvia Grossu, conferențiar dr. la Universitatea de Stat din Chişinău. Căsătorită cu nepotul mitropolitului Gurie (1877-1943), Silvia Grossu este cea care a revizuit și adunat în patru volume informații despre bucuriile, suferințele și frământările primului mitropolit al Basarabiei după înfăptuirea unirii Basarabiei țariste cu România, în 27 martie 1918. Până la Marea Unire, tânărul arhimandrit Gurie a fost exilat, din 16 decembrie 1909, într-o mănăstire din gubernia Smolensk, pentru „activitatea de separatism față de Rusia”, stând departe de ai săi aproape un deceniu, revenirea sa la Chișinău fiind posibilă abia în 1917.

Vor susține alocuțiuni: Cătălin Negoiță, Gh. Felea, Adi G. Secară.

Tinerii voluntari de la Asociația „Danubiana”, în semn de omagiu adus înaintașilor, vor prezenta o paradă a costumelor din vreme domnitorului Alexandru Ioan Cuza și o expoziție de medalii cu chipul marilor români.

Va fi și un moment atistic, susținut de elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați și de soliști ai Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galați.

Dintre coparteneri, pe lângă cei menţionaţi, amintim: Teatrul Muzical de Operă si Operetă „Nae Leonard” Galați, Consiliul Județean Galați, Biblioteca Județeană "V.A. Urechia", Direcția Județeană pentru Cultură Galați, Primăria Municipiului Galați, Colegiul Național „Costache Negri” Galați, Asociația Frontiera Gălățeană și partenerii media Viața liberă, Presa Galați, TV Expres, Uniunea Ziariștilor Profesioniști, Filiala „Radu Macovei” Galați.

Citit 1467 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2023 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.