Cenaclul ”Noduri și Semne”. Despre Apocalipsa literară

Cenaclul ”Noduri și Semne”. Despre Apocalipsa literară
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vinerea trecută, membrii Cenaclului ”Noduri și Semne” au participat la o întâlnire cu scriitorul Mihail Gălățanu, care și-a prezentat cele mai noi cărți (”Intravenos”, ”Maestrul absolut: omul atins de Ființă: o carte de/despre înțelepciune”, ”Așteptând gloria” și ”Mormântul lui Ovidiu”) și a susținut un recital poetic la Salonul literar ”Axis Libri” al Bibliotecii ”V.A. Urechia”. Evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe Dan Vîță, Gelu Ciorici-Șipote și Ion Avram și a fost moderat competent de criticul literar Adi G. Secară-Halil. Seara a debutat cu o prelegere magistrală a lui Mihail Gălățanu referitoare la modul în care ficțiunea și realitatea se întrepătrund până la a se substitui reciproc în realizarea actului de creație literară.

Despre cărțile prezentate, Gelu Ciorici-Șipote a avut dizertații la obiect, demonstrând auditoriului că a trecut atent prin texte: ”O privire asupra lumii, o privire a eruditului prin cunoaștere, nu prin auzenii. Și, firesc, începe din antichitate și continuă cu mia de ani a barbarilor. O carte despre pervertirea inițierii în lumea modernă și postmodernă. (…) Oralitatea scriiturii este formidabilă (…) O carte civilizatoare, un îndrumar de lectură înaltă, calificată. Autorul știe, simte că va veni vremea unei așezări cinstite a valorilor, când timpul va dezumfla ce au gonflat editorii cu bani și influență. Ca o consecință, el simte venirea unei Apocalipse Literare (…) O traducere a înaltei culturi pe înțelesul tuturor”, am spicuit din referirile la cartea ”Maestrul absolut: omul atins de Ființă: o carte de/despre înțelepciune”. ”«Așteptând gloria» este un poem-mitralieră, actual atât în prezent, cât și în viitor; este textul programatic al cărții cu același nume. O poezie a derizoriului, a banalului (…) Peste tot - acel ludic - o găselniță marca Gălățanu (…) Aduce sacrul în lumescul firesc, domestic-domesticit, fără forțări. Ex.: «Am murit într-o lună cât alții într-un an», sau «Am murit câte-n stele și-n lună» etc.”, a mai spus, printre multe altele, Gelu Ciorici-Șipote.

După referirile invitaților la cărțile expuse, Mihail Gălățanu a citit două poeme inedite, în stilul său caracteristic, cucerind auditoriul prin vervă și spectaculozitate.

Seara s-a încheiat cu participarea la priveghiul scriitorului Victor Cilincă, plecat în mod neașteptat dintre noi.

Vineri, 27 ianuarie, la ora 18,00, la sediul ”Vieții libere”, Cenaclul ”Noduri și Semne” va susține un moment omagial Victor Cilincă.

Citit 1034 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2023 21:41

1 comentariu

  • postat de Gabriel Ghimpu
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 11:00
    37.251.222.***
    ”Maistrul absolut,..." este, de fapt, Maestrul absolut!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.