Edenul de la Muzeul de Artă Vizuală

Edenul de la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O expoziţie inedită a fost vernisată, ieri, la Muzeul de Artă Vizuală - tapiseriile pictate ale Florettei Piquemal (Franţa) *

Lucrările sale executate într-o tehnică necunoscută în România se dezvăluie privitorilor ca nişte adevărate grădini paradisiace, pline de lumină şi culoare, în care vegetaţia luxuriantă vorbeşte despre recuperarea unui timp pierdut.

Pasionată încă din copilărie de matematică şi pictură, Florette Piquemal este nevoită să renunţe la una dintre ele în momentul în care se înscrie la universitate: „Am ales matematica, pentru că mi s-a părut o opţiune mai aşezată, la vremea aceea”, spune cu oarecare nostalgie artista.

Deşi a avut o carieră fructuoasă în informatică, fiind mulţi ani angajată la o companie cu filiale în mai multe ţări din Europa şi deşi a mai desenat sporadic în tot acest timp, abia în 2001, odată cu ieşirea la pensie, se reapucă serios de pictură, cu frenezia celor care au găsit momentul propice pentru recuperarea unui timp pierdut, acela în care nu s-a putut dedica în întregime artei. Poate de aceea, tapiseriile sale sunt inundate de lumina şi strălucirea unui paradis pierdut şi regăsit. 

„Am descoperit cunoaşterea şi în grădinile Edenului din tapiseriile lui Florette şi am conştientizat încă o dată importanţa cunoaşterii. Tehnica tapiseriilor pictate a deprins-o de la Enza Rivière – artistă care a expus la muzeul nostru în 2008. Deşi secretele acestei tehnici le-a deprins de la mentorul său în doi ani, Florette a reuşit în scurt timp să-şi găsească propriul drum şi propria cale. Sunt fericit că grădinile Edenului au ajuns aici în Muzeul de Artă”, a precizat în deschiderea vernisajului, directorul muzeului, Dan Basarab Nanu.

Cea care a organizat expoziţia şi catalogul este criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei: „Când i-am văzut lucrările m-au impresionat simţul culorii şi capacitatea impresionantă de a se confunda cu natura şi cu meandrele ei. În acelaşi timp, lucrările Florettei denotă un simţ al monumentalităţii, încadrându-se foarte bine în peisajul  muzeului nostru.”

Este pentru prima dată când artista expune în România şi în afara graniţelor Franţei şi deşi ne-a declarat că acest lucru o face să se simtă emoţionată, i-a oferit şi un sentiment de siguranţă şi împlinire: „Nu mă simt ca în străinătate, mă simt ca acasă. Mi-a plăcut foarte mult muzeul din Galaţi, dar şi comunicarea firească pe care am reuşit s-o am cu artiştii şi oamenii de aici.”   

Ca orice minune, şi expoziţia deschisă la Muzeul de Artă Vizuală va ţine puţin, doar patru zile. Cei care vor să se plimbe prin grădinile Edenului Florettei Piquemal vor putea face acest lucru, până cel târziu duminică.

Citit 862 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.