Adi Secară, santinela teatrului din buzunar

Adi Secară, santinela teatrului din buzunar
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Omniprezent în viața culturală a gălățenilor, neobositul "critic de serviciu" Adi Secară ne-a delectat recent cu piesa de teatru "Santinela", dovedind că a trecut cu brio testul dramaturgiei.

Inspirată din vremurile trecute, în care armata era obligatorie, piesa recreează atmosfera cazonă greu de suportat, satirizând întâmplări, împrejurări, personaje, făcând suportabile, până la comic, atitudini, concepții, comportamente specifice acelei perioade.

Dovedindu-și cu prisosință valențele de iubitor, păstrător şi promotor al istoriei, Adi Secară este doctorand în istorie, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Cenaclului "Noduri şi Semne" și al Salonului literar "Axis Libri", dar și bibliotecar la prestigioasa Bibliotecă Județeană "V. A. Urechia", unde desfășoară o intensă activitate de promovare a culturii.

În privința conceptului "teatrul din buzunar", am aflat de la Isabela Oancea, regizor, scenarist şi manager al teatrului, că este vorba de prima sală particulară de spectacole din Galați, "pentru un public restrâns, amator de teme psihologice sau care vrea să experimenteze teme profunde, existențiale", cu o capacitate de 40 locuri, care a luat naștere în anul 2019, din dorința de a aduce teatrul şi actorii mai aproape de spectatori, de a realiza cu mai mare ușurință o comuniune de sentimente.

Teatrul din Buzunar a reușit să adune în jurul lui actori, regizori și scriitori talentați. Se poate aprecia că Adi Secară este sufletul acestui teatru, întrucât a fost prezent la toate premierele, implicându-se efectiv în toate activitățile derulate. Spre exemplu, ne-a spus cu deosebită considerație Isabela Oancea, Adi Secară a rămas în memoria publicului când, la o premieră, a ajutat personajul principal, aflat în ghips, să urce pe scenă, fără să i se fi solicitat sprijinul.

Am aflat, de asemenea, de la Adi Secară, că proiectul "4-3-2-1" (patru dramaturgi gălățeni, trei regizori gălățeni, două luni, un teatru), aflat în derulare, din care face parte și piesa "Santinela", se vrea un omagiu adus post-mortem scriitorului, jurnalistului, omului de cultură, iubitorului de istorie Victor Cilincă, cetățean de onoare al Galațiului.

Isabela Oancea ne-a precizat că perioada de pandemie a făcut că această activitate culturală să se desfășoare mai rar, dar totuși se apropie cea de-a 100-a reprezentație a "Teatrului din Buzunar" din Galați și se impune o aniversare pe măsură.

Tinerii actori Theodor Crețu și Aurelian Gheorghe, care și-au interpretat magistral rolurile din piesa "Santinela", sunt actori profesioniști, absolvenți ai Facultății de Teatru din Galaţi, care au profesat la Teatrul de Artă din Deva.

Profesionalismul lui Teo Crețu este demonstrat de interpretarea convingătoare și asumată a rolului soldatului din regimul trecut, conversând şi monologând continuu, fără oprire, mai bine de o oră, fără să se încurce, fără să aibă sufleor și, mai ales, fără să fi făcut armata, pentru a fi simțit traumele prin care putea trece un militar la acea vreme. Întrebat cum a putut să rețină impecabil un rol atât de lung, Theodor Crețu a spus că "aşa partitură nu a mai avut niciodată", că a fost o provocare căreia i-a făcut față și i-a mulțumit pentru această oportunitate Isabelei Oancea.

La înălțime a fost și Aurelian Gheorghe, care a interpretat rolul înduioșător al unui om al străzii, care, din confident involuntar al soldatului, devine victimă a acestuia.

Inspirată din cotidian, ba chiar din viața autorului, "Santinela" impresionează prin concept, prin interpretare, prin regizarea de excepție, prin mesajele profunde transmise publicului.

 

Citit 1285 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2023 09:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.