Cenaclul „Noduri şi Semne”. Pe urmele sinelui

Cenaclul „Noduri şi Semne”. Pe urmele sinelui
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fragmentul din romanul în lucru ”Fluviul de piatră”, prezentat de Ion Avram, e o mostră de proză lirică, desăvârșită stilistic și emoționantă prin tâlcurile ei subînțelese. Un abur melancolic aureolează reveriile și amintirile personajului Alisandru. Aceste plonjări în apele memoriei și ale contemplării se întretaie firesc și sunt redate cu multă finețe și grijă, ochiul de prozator, atent asupra întregului, strunind abil emoția. Textul își păstrează frumusețea, prospețimea, calitatea poetică, înțelesul fiecărei “viziuni” revelându-se treptat, și cu atât mai pregnant: "Ridicându-se de pe prispă. Încet. Greu. Încovoiat. Cu pașii târâș-grăpiș, spre poartă. Cu urechea ciulită. Departe, ca un bondar - ­zgomotul unui motor printre scârțâiturile unui scrânciob, de dincolo de gard, și printre uța, uța, pân la baba Măriuța și înapoi cu săniuța, cu care nepoții lui Toader Zumbalai se leagănă și-i zgârie urechea. Deschide poarta. Scârțâitul porții se amestecă cu uța, uța al copiilor. Verde-albăstrie, privirea caută ascuțit în lungul drumului. Să prindă bondarul. Să-l audă. Să-l vadă. Uța, uța îi zgârie creierul.

- Tu-ți vangheaua mă-tii, cu uța, uța și cu baba Măriuța a mă-tii, cu tot!

Nu-l aude nimeni. Doar turturelele și vrăbiuțele prin salcâmi și, în mare viteză - rândunelele... De la cuib la râu, de la râu la cuib. În mare viteză. Pe ulițe. Prin lumina prăfuită a drumului. În liniștea de vară a satului, la streașină, cuiburile cresc din zbor."

Iosif Roca remarcă stilul inconfundabil al prozatorului, iar pentru Adrian Talabă textul se derulează scenic, cu o atenție deosebită pentru detalii și atmosferă. Dincolo de poezie, Anca Gaiu intuiește viziunea autorului despre viață și univers: o interconectare prin mii de fire nevăzute între om și animale, plante, toate oglindindu-se reciproc într-un univers unitar. Lăcrămioara Donose apreciază reușita scriitorului de a ilustra cu atâta frumusețe și sensibilitate lumea satului, ca și când am admira un album cu fotografii de familie în sepia. Pentru Carmen Neacșu textul este dens, plin de trăiri și înțelesuri. Salvând-o pe mieluța Veronica, personajul își umple un gol sufletesc, își răscumpără un păcat. Stela Iorga surprinde ironia fină a autorului, gingășia cu care opune cele două mentalități, cea pragmatică a țăranului și cea mai subtilă a băiatului de la oraș. Fără a pierde măsura, Ion Avram e un tezaur viu al lumii satului, conchide poeta.

Vineri, 24 martie, ora 18:30, la sediul ziarului ”Viața liberă”, îi vom avea invitați speciali pe poeții Ion Zimbru, Cornelius Drăgan, Florin Dan Prodan, Dan Iordache, Yigru Zeltil, Ovia Herbert, într-o seară dedicată Zilei Mondiale a Poeziei, organizată de Biblioteca "V.A. Urechia". Vă așteptăm!

Citit 891 ori Ultima modificare Vineri, 24 Martie 2023 06:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.