Protecţie socială de Doamne-ajută

Protecţie socială de Doamne-ajută
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect de lege care reglementează parteneriatul între stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale a fost aprobat de Senat şi bate la porţile Camerei Deputaţilor. Deşi este promovat de 90 de senatori şi deputaţi PDL, printre care şi parlamentarii gălăţeni Mircea Toader şi Mihail Boldea, Guvernul Boc a strâmbat din nas şi a spus că nu susţine adoptarea lui.

Iniţiatoarea principală, Raluca Turcan, consideră că prin acest act normativ potenţialul de asistenţă socială al unităţilor de cult poate fi mai bine valorificat, statul şi bisericile (indiferent de cult) îşi unesc forţele pentru oferirea de servicii sociale celor nevoiaşi: hrană, îmbrăcăminte, adăpost, consult şi tratament medical, asistenţă religioasă, activităţi educative şi recreative în colectivitate.

Beneficiarii ar urma să fie copiii aflaţi în dificultate, vârstnicii fără venituri şi fără susţinători legali şi familiile sărace. Am încercat să aflăm însă cum li se pare aleşilor gălăţeni acest proiect:

Mihail Boldea (FOTO 1): „E desuet”

Deputatul (încă) PDL Mihail Boldea spune că proiectul a fost în timpul campaniei electorale din 2008 unul dintre elementele cu care partidul a mers în faţa electoratului:

„Partidul o dorea pentru că părea benefică în 2008. Am semnat-o la fel ca toţi colegii de grup şi îmi asum semnătura. Se prevede realizarea unui parteneriat între stat şi biserică pentru crearea de centre de asistenţă socială pentru copii, copii cu dizabilităţi şi bătrâni. La acel moment, nu exista criza economică din momentul de faţă, care face desuetă această iniţiativă”.

„Potrivit iniţiativei, bugetarea acestor centre trebuia făcută în proporţie de 80 la sută de la bugetul de stat, iar restul de 20 la sută din fondurile bisericii. Având în vedere că acum se discută despre o reorientare a întregii politici guvernamentale în ceea ce priveşte asistenţa socială şi ajutoarele sociale şi adăugând criza economică şi lipsa de fonduri cu care se confruntă România, iniţiativa pare fără sorţi de izbândă”.

„Este greu de crezut că vor fi găsite fondurile necesare punerii în practică a unei iniţiative legislative de acest gen. Dacă biserica ar fi de acord să vină cu un procent mai mare de participare, iniţiativa ar avea sorţi de izbândă pentru că biserica, după cum s-a văzut are foarte multe fonduri şi exemplu stau scandalurile de la Arhiepiscopia Constanţei, unde s-a văzut că se încasează nişte sume de bani”.

„Tot atât de adevărat este că Biserica a dezvoltat deja un amplu program de creare a unor centre de asistenţă socială pentru bătrâni şi copii, deci derulează astfel de proiecte cu fonduri proprii şi cu bani de la Ministerul Muncii”.

Florin Pâslaru (FOTO 2): „Oamenii au încredere în Biserică”

Deputatul PSD Florin Pâslaru este adeptul ideii că Biserica trebuie ajutată de guvernanţi şi de către statul român pentru că marea majoritate a românilor are încredere în Biserică:

„Aici, în Biserică şi în faţa icoanelor oamenii îşi găsesc alinarea. Trebuie ca statul să se implice în a ajuta biserica, pentru că una dintre misiunile bisericii este de a-i ajuta nu numai pe enoriaşi, ci pe toţi cei care au nevoie de ajutor”.

„Să fim atenţi ca ajutorul să se facă în baza unor acte normative şi a posibilităţilor statului. Nu sunt de acord cu cei care vor să-şi facă un nume pe seama Bisericii. Unii parlamentari ies pe piaţă cu anumite iniţiative sau proiecte de dragul de a fi luaţi în seamă de opinia publică, fără a se gândi şi la finalizarea şi finalitatea lor”.

Paul Ichim: „Aşa este în Occident”

Senatorul PNL Paul Ichim îşi aminteşte de proiectul de lege care a trecut prin Senat: „În Occident, Biserica este implicată în toate treburile sociale şi mi se pare o chestiune civilizată. Biserica este singura resursă de susţinerea asistenţei sociale”.

„Poate că nu vor acoperi din prima toată asistenţa socială, ci acolo unde vor avea resurse se vor implica. Ştiu că în Tenerife, la Santa Cruz, un preot catolic a făcut un aşezământ medical pentru vârstnici extraordinar. Rămâi surprins de o investiţie de zeci şi zeci de milioane de euro! Nu visăm noi direct la ea, dar uşor, uşor, cred că se vor găsi resurse. Cred că este o soluţie”.

Ce se va întâmpla cu această iniţiativă legislativă în Camera Deputaţilor şi de unde va găsi statul 80 la sută din contribuţia socială rămâne de văzut.

Citit 622 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.