Peisaj cu toate pânzele sus

Peisaj cu  toate pânzele sus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Artiştii plastici gălăţeni Jana şi Gheorghe Andreescu au fost invitaţi să participe  la o tabără internaţională de creaţie, alături de pictori din toată lumea * „Cred că am făcut o impresie bună: colegii de tabără veneau în pelerinaj, în apartamentul nostru, ca să admire tablourile *

„Am fost uimiţi să primim invitaţii la tabăra de creaţie UNESCO din Croaţia. Nici astăzi nu ştim cum au ajuns la noi. Credem însă că are legătura cu participarea noastră la tabăra de creaţie de la Balcic, în Bulgaria”, ne mărturiseşte deschis şi cu modestie Gheorghe Andreescu.

„Invitaţia finală a venit după o selecţie a artiştilor contactaţi iniţial. Ni s-a cerut să trimitem CV-uri şi fotografii cu lucrările şi s-a făcut o selecţie a celor care au participat la această ediţie a Taberei de creaţie «Jaderdina» (denumirea Adriaticii în croată) care s-a desfăşurat la Zadar, un oraş turistic şi istoric foarte cunoscut şi deosebit de frumos, cu vestigii antice şi medievale”, completează soţia, Jana Andreescu.

Alături de cei doi renumiţi pictori gălăţeni, au participat 35 de artişti plastici din Rusia, Ucraina, SUA, Bulgaria, Mexic, Germania, Cehia, Slovacia, alţi trei artişti români din Bucureşti şi 20 de croaţi.

Stindardul artei, cât un bloc

Timp de 10 zile, între 19 şi 29 septembrie, Jana şi Gheorghe Andreescu au locuit la o pensiune aflată pe insula Vir, legată de oraşul Zadar printr-un impresionant şi modern pod.

„A fost ceva de vis. Insula e plină de vegetaţie mediteraneană. Pe toate străzile găseai smochini, rodii şi viţă-de-vie şi puteai să culegi fără să se supere nimeni. În port, iahturi şi vapoare sub toate pavilioanele lumii. Marea era atât de limpede, încât vedeai aricii de mare de pe fundul apei”.

„Organizarea a fost impecabilă, nu ne-a lipsit nimic, totul a fost din belşug, iar pentru acest lucru îi suntem recunoscători domnului Costa Costov, iniţiatorul taberei”, ne mai povesteşte Jana Andreescu.

Inspiraţi de decorul mirific al Croaţiei, cei doi artişti au fost foarte prolifici şi au donat şase tablouri. Unul dintre ele, un peisaj portuar, a fost solicitat de Primăria din Vir şi aşezat la mare cinste.

„Am realizat şi o operă colectivă. Pe o pânză lungă de 50 de metri şi lată de 2 metri, fiecare artist plastic şi-a scris numele, ţara şi instituţia de unde provine. Pânza a fost expusă întâi pe o clădire înaltă, apoi a fost donată Ambasadei Bulgariei în Croaţia”, mai adaugă Gheorghe Andreescu.

Copacul Gigi

Tabăra a fost o excelentă ocazie să descopere cum se lucrează în şcolile de pictură din celelalte ţări şi care sunt condiţiile pe care fiecare stat le oferă artiştilor:

„Nu ne plângem, dar în Croaţia fiecare artist care este membru al Uniunii primeşte o pensie de minim 600 de euro. Cu toate că noi nu ne-am putut lăuda cu aşa ceva, am reuşit să demonstrăm în final că şcoala de pictură din România este una serioasă şi modernă”.

„Am lucrat intens, iar colegii noştri de tabără treceau prin apartamentul nostru în pelerinaj, curioşi să vadă şi să fotografieze lucrările, pentru că lumea ne-a tot lăudat. Am făcut o impresie bună, pentru că nici nu plecasem bine de acolo şi am primit invitaţia să participăm şi la tabăra de anul viitor”.

„Aceasta în condiţiile în care în 14 ediţii, până anul acesta când am fost cinci români invitaţi, a mai fost doar un singur artist de la noi invitat”.

Pe lângă cele şase lucrări pe pânză, Gigi Andreescu a mai realizat şi o pictură murală, pe un zid interior al pensiunii unde au stat, ca mulţumire pentru ospitalitatea fără cusur: „Am pictat un copac. Copacul Gigi. Este un fel de emblemă a mea. Am mai lăsat lucrări cu arbori şi la alte tabere la care am participat, în Finlanda şi în Franţa”, ne lămureşte pictorul.

Amândurora li se citea în ochi şi în suflet acea lumină pe care ţi-o dau tărâmurile de vis. Deasupra plutea mulţumirea că arta românească a ajuns acolo unde nu se ştia mai nimic despre ea, că a fost lăudată, iar cei care sunt „vinovaţi” de toate acestea sunt chiar ei, Jana şi Gheorghe. Amândoi, cu toate pânzele sus. Cele în culori, bineînţeles.

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.