Teodor Vișan - tinerețea fără bătrânețe a unui „Artist Total”!

Teodor Vișan - tinerețea fără bătrânețe a unui „Artist Total”!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Vernisajul expoziției de pictură intitulate „Incursiuni” (artist plastic - Teodor Vișan) a avut loc luni, 7 august, la Galeriile „Nicolae Mantu”, în prezența unui numeros public, cu intervențiile lui Gheorghe Andreescu, președintele UAP Filiala Galați, și ale scriitorului și criticului de artă Corneliu Stoica, alături de un salut special din partea doamnei Valeria Tudosă, care a subliniat solidaritatea și disponibilitatea de care dă dovadă Teodor Vișan de câte ori este solicitat pentru cauzele umanitare ale Clubului Kiwanis Galați.

Gheorghe Andreescu a salutat vitalitatea, perenitatea și prospețimea artistului total care este Teodor Vișan, la cei peste 80 de ani ai săi (împliniți la 31 ianuarie a.c.), expoziția în sine fiind „vie, sănătoasă, curată”. Chiar dacă nu este nimic nou sub soare, artistul a dovedit, încă o dată, că nimicul și noutatea sunt relative. Subliniind anumite idei, printre care și viziunea „proprie, inconfundabilă”, apetența pentru anumite teme, precum peisajul citadin, peisajele marine, lacustre, portretistica, Gheorghe Andreescu a încheiat cu constatarea că Vișan este „mai tânăr și mai prosper (artistic vorbind) ca niciodată”!

Corneliu Stoica a trecut la partea a doua a evenimentului, lansarea albumului de artă „Teodor Vișan”, care apare chiar sub semnătura sa, trecând prin întreaga structură a volumului, dar și prin istoria sa (s-a născut în preajma împlinii a 80 de ani și, iată, destinul a făcut să-l realizeze cel care a scris și prima cronică la, probabil prima expoziție personală - prin 1968?), mulțumind în mod special și sponsorului, sora artistului, Alexandrina Vișan.

Cele aproximativ 400 de reproduceri ale albumului, format A4 (aprox. 450 de pagini), apărut la editura Bibliotecii ”V.A. Urechia” Galați, vă așteaptă la Galeriile de Artă, Corneliu Stoica (care a publicat de curând și cea de-a patruzecea sa carte, „Patru universuri artistice”, pentru care merită felicitări speciale!) remarcând și valoarea documentară a operei lui Vișan, unele dintre clădirile „nemurite” pe pânze fiind deja distruse; iar în ceea ce îi privește pe scriitorii Galațiului, deja a realizat o istorie în imagini a acestora, prin portretele pe care le-a făcut la începutul anilor '20!

Ultimul, dar nu cel de pe urmă cuvânt a fost cel al pictorului, „monstrul sacru al Galațiului”, care este la a treia „personală” din 2023 (după Ploiești și Roman), accentul fiind pus pe bucuria de a avea prietenii lângă el, cu el, în pofida căldurii de afară!

Citit 1097 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 14:55

1 comentariu

  • postat de gheorghe
    Duminică, 13 August 2023 12:00
    199.7.159.***
    Felicitari Maestrului Teodor Visan!
    ... cu Kiwanis.... mai usor ca-s falanga franc-masonica.
    Pui mai mic de drac decat Rotary Club - ambele, paravane pentru manevre talmudice.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.