Gheorghe-Mihai Coron, maestrul griurilor colorate

Gheorghe-Mihai Coron, maestrul griurilor colorate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Într-o perioadă nu tocmai favorabilă creaţiei, artiştii plastici îşi găsesc mai greu inspiraţia. Dar tocmai graţie muncii asidui şi talentului reuşesc să evadeze din cotidianul sumbru şi să ne facă părtaşi ai unei lumi perfecte sau, cel puţin, frumoase.

Aşa a părut că s-a întâmplat şi luni seara, la ultimul vernisaj de la Sala „Nicolae Mantu” a Galeriilor de Artă. Expoziţia îi aparţine artistului Gheorghe-Mihai Coron, un nume reprezentativ pentru lumea artistică gălăţeană, dar şi pentru un anumit gen de artă contemporană, cum l-a prezentat pictorul Gheorghe Andreescu.

Caracterizat drept un maestru al griurilor, Gheorghe Mihai Coron a adus în această expoziţie nu doar cunoscutele sale peisaje între ape, verde-gri-mov înceţoşate, dar şi crochiuri ori portrete. „E un nostalgic al unor vremuri imposibile”, a mai spus Gheorghe Andreescu, referindu-se atât la artist, cât şi la pânzele sale.

Întrebat cum reuşeşte să picteze în vremuri atât de crâncene, Gheorghe-Mihai Coron ne-a dezvăluit că nu e nici pe departe atât de uşor pe cât s-ar crede, mai ales că a ieşit la pensie din învăţământ, de la Colegiul Naţional „Costache Negri”.

Totuşi, adaugă acesta, „când încep să pictez, parcă mă scufund, uit de tot, oricât de greu ar fi. Când mă ridic de la lucru îmi văd instantaneu figura în oglinzile din atelier. Sunt total schimbat”.

Expoziţia care vă poate schimba ziua rămâne deschisă, la sala de lângă Winmarkt, până la sfârşitul lunii octombrie.

Citit 851 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.