Între răsfoit de carte şi clinchet de galbeni…

Între răsfoit de carte şi clinchet de galbeni…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Răpiţi”  pentru câteva momente de la festivalul lor de comedie, trei actori de la „Fani Tardini” au deschis Salonul „Axis Libri” al Bibliotecii „V. A. Urechia”. Petronela Buda, Ciprian Braşoveanu şi Gheorghe V. Gheorghe au încântat asistenţa din sala „Eminescu” cu un recital liric de toamnă. 

A zăbovit mai mult Gheorghe V. Gheorghe, pentru că salonul l-a omagiat la împlinirea a 8 decenii de viaţă, directorul ei, Zanfir Ilie i-a înmânat o Diplomă de Excelenţă, iar publicul l-a însoţit cu  aplauze până la ieşirea din salon. 

Iar salonul n-a mai fost cu lansări de cărţi, a fost cu o temă incitantă, moderată de Teodor Parapiru (FOTO): „Cetitul cărţilor şi zăbava banilor”, o reformulare a celebrelor vorbe ale lui Miron Costin, una în ton cu soarta modernă a scriitorului şi producţiilor sale. 

Mai întâi, Zanfir Ilie a lansat o pledoarie ca la carte pentru carte şi lectură, pentru ca Teodor Parapiru să argumenteze, după momentul cu actorii, pentru un festival de umor numai cu autori din Galaţi. Pentru că sunt mulţi şi valoroşi. Ion Grosu, unul dintre ei,  s-a produs spontan cu şarje de epigrame dedicate colegilor.

Vasile Lepădatu a fost primul la intervenţii, iar, de la „V. A. Urechia”, Camelia Toporaş a vorbit despre plusvaloarea adăugată cărţii prin munca bibliotecarilor. Ghiţă Nazare s-a referit la circuitul cărţii în şcoli, propunând un concurs judeţean de lecturi, Gheorghe Gurău a subliniat latura umană a informaţiei electronice, Anton Stanciu a pus punctul pe i, sugerând latura nelucrativă a publicării cărţii în raport cu concursurile de şah cu premii, Coriolan Păunescu a pledat pentru personalitatea poetului, iar Neculai Staicu Buciumeni a afirmat că se raportează la bibliotecă precum la a doua dumnealui biserică.

Un argument pentru carte a adus Dan Plăeşu, care a vorbit despre personalitatea scriitorului şi despre relativitatea informaţiei de pe Google în comparaţie cu cea tipărită. Nicoleta Crânganu a sugerat că între „zăbava cărţilor” şi „zăbava banilor”, preţurile de astăzi creează prăpăstii. 

Un argument puternic pentru publicarea operei literare pe Internet a adus Victor Cilincă, în timp ce Apostol Gurău  s-a pronunţat ferm pentru obligativitatea lecturii în şcoli, prezentând exemple edificatoare din activitatea proprie la catedră. Venit dinspre ştiinţele exacte, Ioan Toderiţă s-a referit la modalitatea de extracţie a  informaţiei din cărţi, exemplificând cu celebrul Newton.

Au fost emise multe idei, unele în contradictorii şi, după două ore, moderatorul Teodor Parapiru a închis cu încă o pledoarie pentru carte, despre care a spus că, atâta vreme cât există biblioteci, poate fi oricând  cât se poate de accesibilă, indiferent de „zăbava banilor”.                          

Citit 934 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.