Infuzie de actori pentru teatrele "Fani Tardini" și "Gulliver"
Foto: Anca Melinte

Infuzie de actori pentru teatrele "Fani Tardini" și "Gulliver"
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Pe lângă efectele negative pe care le-ar putea avea ordonanța "austerității", Teatrul Dramatic „Fani Tardini” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Gulliver” vor avea parte și de o altă provocare

Clădirea de patrimoniu în care își desfășoară activitatea artistică va intra, pentru cel puțin doi ani, într-un amplu proces de consolidare și renovare, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru a-și îndeplini în continuare, cu brio, misiunea culturală față de comunitate, actorii vor trebui să joace (și) în spații neconvenționale. Pentru diversificarea repertoriului, pentru abordarea unor proiecte alternative sau educaționale, este nevoie de reorganizare, motiv pentru care aleșii locali au aprobat noi organigrame pentru cele două instituții teatrale.

Infuzie de actori, de asta vor beneficia cele două teatre care își desfășoară activitatea artistică în clădirea de patrimoniu de pe strada Domnească nr. 59. Noile organigrame și state de funcții au fost aprobate de consilierii locali la finele lunii august.

Debutanți pentru Dramatic

Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, care tocmai a aniversat 68 de ani de existență, a trecut printr-un continuu proces de reînnoire și revitalizare permanentă, după cum se arată în nota de fundamentare a noii organigrame. Intrarea în renovare a sediului teatrului va constitui un nou punct de cotitură, în condițiile în care va trebui să se adapteze unor spații alternative.

„Pentru a ne menține în activitate și pentru a ne împlini misiunea în comunitate, dar mai ales pentru a menține și dezvolta relația cu spectatorii noștri, intenția este să ne extindem infrastructura teatrală și să identificăm noi spații în care putem susține spectacole, unele chiar neconvenționale. Dar pentru a realiza acest lucru este nevoie, în primul rând, și de o reorganizare la nivelul structurii de personal, în special în zona artistică unde suntem subdimensionați (doar 25 de actori față de o medie de 40, cum întâlnim în cele mai multe teatre din România). Asta ne va permite o dezvoltare a activității artistice și în sfera proiectelor alternative, neconvenționale, în special cele educaționale", se explică în documentația organigramei.

Concret, noua structură prevede transformarea a trei posturi vacante de actori IA, în trei posturi de actori debutanți, pe perioadă determinată. "Aceștia vor fi angajați pe diverse tipologii și vârste, ceea ce permite o diversificare a repertoriului artistic, în scopul creșterii gradului de vizibilitate a teatrului, a ofertei culturale, a numărului de spectatori". Măsura aduce o economie la capitolul cheltuieli. Ceea ce permite suplimentarea organigramei cu două posturi de actori debutanți. "Suplimentarea va duce nu numai la versatilitatea echipei, dar ne va permite abordarea unor proiecte alternative sau educaționale realizate cu actori tineri în spații neconvenționale (școli sau licee)", precizează instituția.

De asemenea, un post de costumier vacant va fi transformat în referent organizator de spectacole debutant.

Organigrama și statul de funcții vor număra 84 de posturi față de cele 82 cuprinse de ultima hotărâre de Consiliu Local.

Mai mulți actori și pentru "Gulliver"

Și Teatrul pentru Copii și Tineret "Gulliver" a propus soluții pentru ca activitatea artistică să fie cât mai puțin afectată de intrarea în renovare a sediului.

„Pentru a desfășura spectacole atât în săli profesioniste de teatru, cât și în spații neconvenționale și variate, iar publicul să aibă în continuare acces la spectacolele teatrului, este necesară extinderea echipei, în vederea creșterii și eficientizării numărului de reprezentații susținute. Totodată, diversificarea publicului țintă al Teatrului pentru Copii și Tineret și, implicit, a repertoriului cu producții complexe, dedicate tinerilor și adolescenților, confirmă, o dată în plus, necesitatea majorării numărului de angajați pentru ca activitatea să se poată desfășura în cele mai bune condiții”, se arată în nota de fundamentare.

Concret, a fost aprobată suplimentarea organigramei cu un număr de nouă posturi, între care: un post de actor, grad profesional I; cinci posturi de actor, grad profesional II; un post de regizor tehnic, treapta II; un post de inginer de producție, grad profesional I, și un post de șofer, treapta I. De asemenea, un post de muncitor pictor decor va fi transformat în post de artist plastic, treapta II.

Numărul total de posturi va ajunge astfel de la 42, câte sunt în prezent, la 51.

Citit 2746 ori Ultima modificare Vineri, 08 Septembrie 2023 15:37

4 comentarii

  • postat de Tonitza
    Miercuri, 06 Septembrie 2023 14:47
    62.231.64.***
    Articolul cam contrazice titlul. De unde "infuzia" de actori?! Ni se spune ca din 40 de posturi de actori sunt ocupate 25 și ca se fac niște permutări în organigramă, în sensul modificării ( micsorarii) coeficienților; din IA , in debutant. Unde e " infuzia"? E mai degrabă avarie.
    0
    0
  • postat de pro
    Miercuri, 06 Septembrie 2023 13:11
    82.208.137.***
    Doi ani e un termen inadmisibil pentru reabilitarea unei cladiri, fie si Palatul Parlamentului, o spun in calitate de manager de proiect.
    0
    0
  • postat de Ion
    Miercuri, 06 Septembrie 2023 08:38
    82.79.117.***
    Parere: sunt necesare investitii in institutii de cultura si promovarea culturii si in celelalte localitati din judet.
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 05 Septembrie 2023 21:15
    89.39.81.***
    foarte bine. orice ban investit in cultura se intoarce inzecit in dezvoltarea societatii.....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.