Lucrarea Sfintei Vineri

Lucrarea Sfintei Vineri
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Parohia gălăţeană „Sfânta Parascheva” din Galaţi este, de departe, una dintre cele mai căutate parohii; o dată pentru că Sfânta Maică Parascheva este Sfânta cea mai cunoscută la noi, la români, ea punând sub ascultare mulţime de popor de peste 350 de ani.

Apoi, Sfânta Parascheva este căutată pentru multele minuni şi binefaceri cu care bucură dreptmăritorii creştini. La Galaţi, este căutată în rugăciune pentru minunatele fapte pe care le face de mai bine de 10 ani, de când părintele Ion Gologan şi părintele Costică Ciochină au pus în faptă cuvântul Scripturii, înfiinţând Cantina „Sfintei Vineri”. Lucrare pe care o desfăşoară în paralel cu derularea lucrărilor de zidire a Bisericii „Cuvioasei Parascheva”.

Noul sfânt locaş este „Poartă a cerului” la intrarea în Cetatea Sfântului Apostol Andrei şi îmbină stilurile arhitecturale roman cu cel bizantin. Lucrare de anvergură care încet, încet prinde contur, chiar dacă în acest an întreaga lucrare s-a bazat doar pe contribuţia unor dăruitori şi a unor creştini inimoşi, cu drag de Tatăl Ceresc.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit şi în acest an să continuăm lucrările la biserică. Am aşezat acoperişul din tablă de cupru în proporţie de 75 la sută şi, chiar cu o zi înainte de hram, am primit din Grecia policandrul…”, ne spunea părintele Ioan Gologan.

Aşa s-a făcut că încă din seara privegherii, după vecernie, creştinii au putut admira şi s-au bucurat de frumuseţea şi, mai ales, de lumina somptuosului policandru de la Biserica „Sfânta Parascheva”  din Galaţi, un dar pentru creştinii de aici, susţinut de câţiva donatori… Valoarea - 100.000 lei, adică un miliard lei vechi.

Slujirea filantropică

Alături de complexa lucrare de zidire a bisericii, între cele mai mari din Galaţi, este şi cea de zidire sufletească a enoriaşilor. Cum însă Sfânta Parascheva are multe virtuţi, încă din timpul vieţii dedicându-se celor nevoiaşi, aceste calităţi sunt exemple demne de urmat şi pentru preoţii şi creştinii noştri.

De aceea, la Biserica Maicii Parascheva, părintele Ion Gologan de peste 10 ani are în grijă una dintre cele mai mari cantine sociale. Aici au asigurată o masă caldă pe zi, în medie, 100 de persoane, dintre care 35 sunt copii. Însă în ultimul timp, zilnic, apar în plus la masă, între 10-15 semeni.

Generoasă şi grijulie, Maica Parascheva nu a lăsat pe nimeni flămând, nici de hrana trupească, nici de cea sufletească. „S-a găsit întotdeauna o felie de pâine şi un pahar cu apă pentru tot străinul”, ne mărturisea părintele Gologan.

Cum percep creştinii, dar mai ales beneficiarii cantinei sociale opera de caritate a Sfintei Parascheva?... „Eu cunosc binefacerile Cuvioasei Parascheva de 12 ani. Au fost momente grele în viaţa mea şi atunci şi acum Sfânta Parascheva mi-a întins mâna salvatoare. Maica are grija noastră, iar noi - în semn de mulţumire - ajutăm la diverse activităţi în curtea Bisericii”, ne spunea domnul Ion Ieremia, unul dintre asistaţi.

„Sunt în grija Sfintei Vineri de doi ani. Sunt nenumărate bucuriile pe care Sfânta Parascheva le-a oferit familiei mele. Când copilul s-a îmbolnăvit, Biserica m-a ajutat să-mi cumpăr medicamentele; când soţul a făcut comoţie cerebrală, cei doi preoţi de la Biserica Sfintei Parascheva mi-au fost alături… Săptămâna trecută, părintele Gologan m-a ajutat să-mi plătesc factura la lumină, fiindcă nu ne mai descurcăm cu 500 de lei din pensia soţului… Tot Sfânta Parascheva a pregătit ghizdanul pentru şcoală al copilului meu care este în clasa a V-a”, ne mărturisea doamna Laura Erghiu (42 de ani).

De lumina Cuvioasei Parascheva se bucură nu numai asistaţii, dar şi creştinii din această parohie din Galaţi, prezenţi la sărbătoarea Sfintei în număr mare. „Nu am ajuns la Iaşi, fiindcă lucrez, dar am ţinut să fiu aici, pentru că Sfânta Parascheva este Ocrotitoarea parohiei noastre”, ne spunea domnul Nică Arghir.

Bucurii au adunat şi rugătorii care aparţin acestei parohii, dar şi cei care au venit din alte părţi ale oraşului ca să ia lumină din această candelă a Credinţei şi milosteniei care luminează de veacuri peste toată Moldova şi peste toată Biserica Dreptmăritoare.

Citit 1174 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.