Zile şi Nopţi de Teatru European

Zile şi Nopţi de Teatru European
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

«Nu întâmplător, maestrul Constantin Tănase îşi verifica puterea de penetrare a spectacolelor sale la Brăila»

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului «Zile şi Nopţi de Teatru European la Brăila» se va desfăşura în perioada 24 septembrie – 2 octombrie, la Teatrul «Maria Filotti», sub patronajul spiritual al scriitorului Mihail Sebastian. Vor fi  prezentate spectacole de teatru dramatic, de păpuşi şi de teatru de stradă, vor participa invitaţi din străinătate, vor avea loc concerte, lansări de carte şi expoziţii.

Spectacole pentru toate vârstele

Printre invitaţi se numără Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu cu spectacolul „Felii” de Lia Bugnar, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti cu „Miriam W” de Savyon Liebrecht (regia Radu Afrim), Teatrul „Nottara” din Bucureşti cu „Metoda” de Jordi Galceran, Teatrul Odeon din capitală cu „Natură moartă cu nepot obez” de Ion Sapdaru (regia Eugen Făt), Teatrul Naţional Târgu Mureş cu „Un cuplu de români săraci vorbitori de polonă” de Dorota Maslowska (regia Theodor-Cristian Popescu), Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu „Râs nervos” de Christopher Durang  (regia Szabo K. Istvan). Printre trupele străine prezente în festival se numără Teatrul din Bursa (Turcia), Teatrul Drumev din Shumen (Bulgaria), Teatrele Sliven şi Yambol (Bulgaria).

Copiii au parte de spectacole create special pentru ei, la festival fiind confirmată prezenţa mai multor teatre de păpuşi şi marionete din ţară. Actorul şi solistul folk Mircea Bodolan, directorul teatrului brăilean, vorbind despre ce a fost cel mai greu de făcut în pregătirea festivalului, ne-a declarat:  „Cel mai greu a fost de echilibrat ce ne dorim cu ce se poate, să nu ne aruncăm cu dorinţele mai mult decât putem.

Ne-am dorit să avem spuma spectacolelor la nivel naţional, să le aducem publicului - acestui public cu gusturi rafinate care, pe parcursul a aproape un secol, a demonstrat apetit pentru teatru. Nu întâmplător, maestrul Constantin Tănase îşi verifica puterea de penetrare a spectacolelor sale la Brăila”.

Personalităţi teatrale omagiate în festival

„Pe lângă Mihail Sebastian, sub semnul căruia se va desfăşura această ediţie a festivalului, ne-am propus să aducem un omagiu unor oameni care au dat nobleţe teatrului românesc contemporan şi care s-au legat de Brăila: Cătălina Buzoianu, o mare doamnă a teatrului românesc, care a dus Teatrul „Maria Filotti” la performanţe pe care nu le bănuiam.

maestrul Ion Lucian, animatorul şi sufletul Teatrului Excelsior din Bucureşti, care va fi prezent cu un spectacol foarte frumos în festival, dar şi prezentarea unui album pe care foarte puţini dintre actorii şi regizorii români contemporani îl au, referitor la întreaga sa creaţie, pe care îl vom lansa. Bineînţeles că ne bizuim şi sperăm în prezenţa maestrului Radu Beligan, alături de un spectacol pe care l-a realizat cu Centrul Cultural pentru UNESCO”, declară Mircea Bodolan.

Preţurile biletelor

Preţurile biletelor vor fi diferite, după cum ne spune directorul teatrului brăilean, „în funcţie de valoarea în sine a spectacolului, însă, în nici un caz nu vor fi nişte preţuri prohibitive.

Brăila găzduieşte o societate eterogenă, cu oameni rafinaţi, oameni de afaceri prosperi care au o apetenţă aparte pentru cultură, din fericire, faţă de alte zone ale ţării, în care potentaţii financiari sunt uşor paraleli cu domeniul culturii.

Aici, la noi, nu stau lucrurile chiar aşa. Astfel că, de la preţul obişnuit de 20 de lei ne ridicăm până la maximum 60 de lei, în cazul unor spectacole extraordinare care, la ele acasă, se joacă pe sume mult mai mari”. Pentru detalii privind programul festivalului şi preţul  biletelor puteţi suna la telefoanele 0239.613930 (secretariat), 0239.613969 (agenţia teatrală).

Aşadar, începând de mâine, până pe 2 octombrie, gălăţenii iubitori de teatru pot merge la festivalul din oraşul vecin. Coincidenţă sau nu, exact pe 2 octombrie, seara, se va deschide cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului de Comedie de la Galaţi.

Citit 710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.