Un an fără Patriarhul culturii gălăţene

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până acum un an, despre profesorul univ.dr.Ioan Brezeanu vorbeam la timpul prezent. Considerat, pe bună dreptate, Patriarhul culturii gălăţene, a fost respectat şi iubit de toţi cei care l-au cunoscut. Timp de peste şapte decenii, până la 94 de ani, a slujit şcoala gălăţeană.

S-a născut pe 27 februarie 1916, în comuna Ludişor, judeţul Braşov. Fost elev al savantului Nicolae Iorga, doctor în filologie al Universităţii din Cluj-Napoca, Ioan Brezeanu a fost fondatorul Universităţii din Galaţi (prin unificarea, în 1974, a Institutului Pedagogic cu cel Politehnic), Doctor Honoris Causa al Universităţii Francofone Internaţionale din Bruxelles, al Academiei Internaţionale de Cultură şi Ştiinţe Politice şi al Universităţii „Dunărea de Jos” şi, totodată, primul Cetăţean de onoare al municipiului Galaţi (în 1994).

Şi-a început cariera de dascăl la Liceul “Vasile Alecsandri”, apoi a fost director al Liceului Comercial “Alexandru Ioan Cuza’’ (1948-1958), şef al Catedrei de Limba şi literatura română (1959-1962), apoi decan al Facultăţii de Filologie (1962-1972), rector al Institutului Pedagogic (1973-1974), prorector al Universităţii din Galaţi (1974-1981) şi profesor consultant, timp de 15 ani, în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, unde a predat limba slavă veche, folclor literar românesc şi teoria literaturii.

Cel mai iubit şi respectat profesor

A plecat dintre noi pe 26 septembrie 2010, lăsându-ne o valoroasă arhivă de folclor (68 de volume). A publicat 23 de monografii din domeniile folclorului şi artei populare, învăţământului preuniversitar şi universitar, istoriei şi culturii.

Personalitate de excepţie, a fost membru al Societăţii Culturale "Ginta Latină" şi Preşedinte de Onoare al Filialei Galaţi; membru al Consiliului Naţional al Societăţii de Ştiinţe Filologice din România şi preşedinte al Filialei Galaţi (1963-1981); membru de Onoare al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni; membru de Onoare al Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor”.

Despre profesorul Ioan Brezeanu, unul dintre foştii săi elevi, Neculai Muşbal, scrie în cartea „Autobiografia unui nostalgic”, apărută la editura Perpessicius, Bucureşti 2011: „Cel mai iubit, respectat şi apreciat profesor, poate şi pentru că asupra sa se răsfrângea frumuseţea obiectului pe care îl preda, a fost Ioan Brezeanu, cel care ne-a descifrat tainele Istoriei Românilor.

Era un bărbat înalt, cu trăsături fine, suplu, cu o voce joasă caldă şi calmă, deosebit de convingătoare, susţinându-şi afirmaţiile cu date istorice şi observaţii ce păreau de necontestat. Când plimba bagheta pe hartă şi ne vorbea despre aşezarea României (…) ne făcea, aşa mici cum eram, să fim fericiţi că trăim pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu”.

Puţini ştiu că doi dintre nepoţii profesorului Ioan Brezeanu sunt, la rândul lor, profesori universitari doctori: Corneliu Dumitriu, de la UNATC Bucureşti şi Mihaela Dumitriu, de la Facultatea de Arte a Universităţii gălăţene. Când şi-a luat rămas bun de la familie, ştiind că va pleca, profesorul Ioan Brezeanu a spus: „Sunt cu inima împăcată. Nu m-am certat cu nimeni, niciodată”.

Citit 1240 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.