Parteneriat între CJ Galaţi şi Academie pentru restaurarea conacului de la Țigănești

Parteneriat între CJ Galaţi şi Academie pentru restaurarea conacului de la Țigănești
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Consiliul Județean (CJ) Galați va dezbate luni, 2 octombrie, un proiect de hotărâre privind încheierea unui contract de cooperare cu Academia Română privind restaurarea și punerea în valoare a Conacului "Costachi Conachi", de la Țigănești, comuna Munteni.

Conacul poetului Costache Conachi de la Țigănești este unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Galați. De-a lungul timpului, conacul a devenit cunoscut nu doar ca locul de naștere, în 1778, a lui Costache Conachi, cel mai reprezentativ poet din Moldova din perioada trecerii spre literatura modernă, ci și ca loc legat de importantele evenimente istorice premergătoare Unirii Principatelor, în care un rol esențial l-a jucat Ecaterina (Cocuța) Conachi, prin zădărnicirea unui complot pus la cale de Nicolae Vogoride, ce se visa domn al Moldovei.

Conacul avea să devină mai târziu, în 1881, proprietatea lui Tache Anastasiu, personaj politic important al vremii, iar acesta avea să-l lase prin testament, în 1900, Academiei Române, pentru înființarea aici a Școlii de Agricultură. Din păcate, în perioada comunistă, conacul a devenit sediu de liceu agricol, de IAS, iar mai apoi a fost trecut în administrarea Combinatului Siderurgic de la Galați. Ulterior, în perioada post-comunistă, conacul a trecut prin "furcile caudine" ale proceselor de retrocedare, iar acum se află, din nou, în proprietatea Academiei Române.

"Cele trei decenii de nepăsare au lăsat urme adânci asupra clădirii: apa s-a infiltrat în zidărie, tencuiala a căzut, au apărut fisuri tot mai mari, iar la un cutremur mai puternic, imobilul riscă să se prăbușească. Având în vedere aspectele prezentate, se impune, în vederea reabilitării și redării în circuitul civil a monumentului istoric, aprobarea Contractului de cooperare între Academia Română și Județul Galați, prin Consiliul Județean Galați, pentru realizarea unor acțiuni de punere în valoare a Conacului «Costache Conachi», din satul Țigănești, comuna Munteni, județul Galați”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre ce va fi luat în discuție de Consiliul Județean Galați.

Conform documentului, Academia Română în calitate de titular al dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile ce alcătuiesc Conacul "Costachi Conachi", ar urma să încredințeze CJ Galați, cu titlu gratuit, administrarea acestor bunuri. Aceasta s-ar face în scopul "pregătirii şi implementării unor proiecte de investiții în domeniul cultural, inclusiv proiectul ce vizează restaurarea, conservarea și dotarea Conacului «Costachi Conachi» cu investițiile sale conexe și lăcașuri de cult, precum și realizarea în comun a unor acțiuni culturale, educative, științifice, de perfecționare în domeniul agriculturii, pe durata de valabilitate a prezentului Contract".

La rândul său, Consiliul Județean Galați ar urma să întreprindă toate activitățile cu caracter tehnic, economic și juridic în scopul gestionării durabile și unitare a imobilului primit în administrare, în scopul stabilit potrivit statutului acesteia. CJ Galați își propune să atingă aceste obiective prin intermediul unui proiect cu fonduri europene.

"Părţile au convenit să încheie prezentul Contract de cooperare pe o perioadă de 10 (zece) ani. În situația în care perioada de durabilitate a proiectului de investiții este mai mare decât durata contractului de 10 ani, aceasta se prelungește automat până la finalul perioadei de durabilitate, dar nu mai mult de 3 ani", se precizează în proiectul de hotărâre. În același timp, contractul se poate prelungi cu acordul părților, prin încheierea unui act adițional.

Citit 5373 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 20:34

1 comentariu

  • postat de Un cetățean
    Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 09:23
    178.138.98.***
    O veste foarte bună.Sper sa se materializeze.
    0
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.