Zeci de profesori din Ucraina şi Republica Moldova, oaspeți ai Galaţiului

Zeci de profesori din Ucraina şi Republica Moldova, oaspeți ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Școala Europeană Danubiană "Cultură și civilizație românească", ediția a VI-a, se va deschide luni, 23 octombrie 2023, la ora 9.30, la Colegiul Național "Costache Negri" din Galați, în prezența a 50 de profesori de limba română din Ucraina şi Republica Moldova. Manifestarea se va desfășura în perioada 23-29 octombrie și este un proiect de suflet românesc al Asociației "Danubiana" Galați, cu sprijinul și finanțarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

"La întâlnirea din acest an, cadrele didactice din Ucraina și Moldova vor participa la mai multe activități care au drept scop cunoașterea culturii, civilizației și istoriei care ne leagă, a frumuseților românești din municipiul și județul Galați, dar și din alte locuri din țara noastră, precum Vrancea și Buzău", ne-a spus Antoneta Crudu, președinta Asociației "Danubiana".

Printre invitații manifestării de la Galaţi se vor afla Iulia Gorea Costin, fost ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei, Natalia Ursu, profesor la Centrul de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail, Silvia Grossu și Varvara Buzilă, de la Universitatea de Stat din Chișinău, Maria Barbă, de la Universitatea din Cahul, actori, profesori şi scriitori români.

Asociaţia "Danubiana" este de zece ani în slujba comunității, iar în această toamnă va apărea volumul "Danubiana, zece ani pentru cultură, istorie și educație", semnat de Antoneta Crudu. Cartea adună în cuvinte și imagini momente memorabile dintr-un deceniu de activitate.

Voluntarii Asociaţiei "Danubiana", conduşi de colonel (r) Aurelian Niculescu, sunt adeseori văzuți la evenimente  istorice și culturale din comunitatea gălățeană, ca membri în Garda Cuza (23 uniforme) sau ca soldaţi din Primul Război Mondial.

În această toamnă, evenimentului organizat de "Danubiana" i s-a alăturat un proiect editorial al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala "Radu Macovei" Galați, prin tipărirea volumului "Arhitectura satului și a sufletului românesc din Moldova de sud," apărut la Editura "Axis Libri" a Bibliotecii "V.A. Urechia".

Citit 1815 ori Ultima modificare Luni, 16 Octombrie 2023 08:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.