Imagini mai presus de cuvinte

Imagini mai presus de cuvinte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Nu cu aparatele noastre facem fotografii, ci cu inima şi mintea noastră” (Arnold Newman)

La Centrul Cultural „Dunărea de Jos” s-a deschis expoziţia „Jurnal de vacanţă”, semnată de Paula Mihailopol, cursantă (anul II) la Şcoala de Arte, secţia Fotografie,  clasa profesorului Nicolaie Sburlan.

Admiratoare a fotografiilor cu mesaj, în special cele ale germanului Arnold Newman, care spunea: „Nu cu aparatele noastre facem fotografii, ci cu inima şi mintea noastră”, Paula Mihailopol ne-a mărturisit că pasiunea pentru această artă i-a fost stimulată de doi dintre cei mai cunoscuţi fotografi gălăţeni -  Ilie Stan şi Nicolaie Sburlan.

„Ca orice fotograf, mă bucur că pot să dau culoare şi viaţă amintirilor”, declară Paula Mihailopol, adăugând: „Practic, în asta constă esenţa: în a imortaliza un moment pe care, privindu-l, poţi apoi retrăi emoţia. Totodată, e şi un mod de a le arăta celorlalţi trăirile noastre. De mică am avut un mare respect pentru fotografii. Când o prietenă îmi cerea să-i dau o fotografie făcută de mine, mai degrabă i-aş fi dat o rochie sau orice altceva”.

A mai participat cu lucrări în expoziţii de grup, în cadrul saloanelor foto de toamnă şi de iarnă din 2010: „Am un respect deosebit pentru profesorii mei. Oricine poate să apese pe un buton al unui aparat, însă nu oricine face artă fotografică.

Domnul Ilie Stan mi-a transmis de multe ori mesaje prin imagini, fără să fie nevoie de cuvinte; este o fire tonică şi un om admirabil. Iar de la profesorul Sburlan am învăţat şi învăţ în continuare noţiuni esenţiale despre această artă.

Acum văd cu alţi ochi fotografia, dincolo de prima percepţie.  Îmi doresc, la un moment dat, să fac parte dintr-o asociaţie de profil. Eu cred că pasionaţii de fotografie au în comun sensibilitatea şi generozitatea de a împărtăşi semenilor imagini şi sentimente. În a doua parte a vieţii asta îmi doresc să fac, să mă ocup de lucruri frumoase pentru care în tinereţe nu am avut timp”.

Expoziţia „Jurnal de vacanţă” cuprinde 36 de lucrări făcute în luna iunie, la Barcelona, şi constituie, aşa cum ne spune autoarea, „un dar de suflet pentru fiica şi ginerele meu, la împlinirea unui an de la căsătoria lor”. După ce nu vor mai fi pe simeze, lucrările vor poposi în casa celor doi tineri.

Aparatul de fotografiat al Paulei Mihailopol este un Canon cu valoare sentimentală, pentru că i-a aparţinut domnului Ilie Stan.

„Prin fotografie, uneori exprimăm ceea ce nu putem spune în cuvinte. Este cel mai bun şi cel mai sigur refugiu”, conchide autoarea.

Citit 2521 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.