Cenaclul "Noduri şi Semne". Victor Nicuşor Dragomir şi misterele sale

Cenaclul "Noduri şi Semne". Victor Nicuşor Dragomir şi misterele sale
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Autorul a lecturat trei proze scurte: Planeta din mâini, Calmbot 009 şi Open Bar. Prima pare o imagine dintr-un context mai larg, unde Vic La’Plante salvează, de amenințarea unor bolovani plutitori, o sferă magnifică ce pare a fi Pământul. Cea de-a doua are în centru Calmbot 009, un gândac hibrid – jumătate gândac de Madagascar şi jumătate maşină – menit să salveze oamenii de sub dărâmături, iar cea de-a treia poate fi definită ca o scriere realistă, în timp ce primele două par texte de genul literaturii fantastice. Este un început bun, ce trebuie şlefuit prin debut editorial.

„Textele prezentate sunt bine închegate, transmit mesaje şi au toate ingredientele unei scrieri literare. Are mână de prozator. Consider că este un câștig pentru cenaclu.” (Ion Avram)

„Aşa cum scriitoarea Alice Munro reuşeşte să cuprindă, în doar câteva pagini, mesaje şi povestiri, aşa şi autorul lecturilor din această seară reuşeşte, în mod surprinzător, să transmită mesaje - dar nu direct, ci cu o ambiguitate care slujește textul.” (Anca Gaiu)

„Școala anglo-saxonă de S.F. este bine asimilată, însă sunt mici stridențe în redactarea textelor.” (Adi Secară)

„Nu sunt cititor de literatură fantastică, cu toate acestea apreciez imaginația în scrierea celor trei proze scurte.” (Adrian Talabă)

„O lucrare de debut excepţională, bine structurată, având în centru mesaje venite din imaginaţia bogată a autorului.” (Silvia Curelaru)

„Sunt admiratoare şi cititoare de literatură fantastică, de fapt este contactul autorului cu o altfel de lume.” (Ecaterina Păun)

„Are un stil personal, este o proză precisă, bine structurată şi reconfortantă. Îi recomand abordarea şi altor genuri literare.” (Nelu Păcuraru)

„Mi-a plăcut prima proză, are talent – îl felicit!” (Ioan Gh. Tofan)

„Mi-au plăcut ideile din text, dar am senzaţia că nu au fost şlefuite. Autorul are tendința de a eticheta în scriere şi de-abia după aceea urmează descrierea, ori cred că ar fi mai util textului dacă ar fi invers.” (Laurenţiu Pascal)

„Sunt entuziasmată de calităţile stilistice, de cursivitatea textului, dar să nu uităm că literatura S.F. înseamnă ficţiune ştiinţifică, ori primul text nu aduce acel plus știntific şi original. Totodată scrierea trebuie adaptată la acest tip de literatură. Mi-a plăcut ideea principală din cel de-al doilea text, însă Open bar m-a prins, pentru că a condus acţiunea până la final într-o cadență de dezvoltare a subiectului ce a prins bine textului.” (Stela Iorga)

Trebuie amintit că, la începutul întrunirii, a avut loc un moment emoționant de evocare și omagiere a scriitorului Victor Cilincă – desigur, după un moment de reculegere.

Vineri, 26 ianuarie, la ora 18,00, la sediul "Viața liberă", după o evocare in memoriam Iulian Mardar (n. 28 ianuarie), va citi Dorian Stoilescu.

Citit 945 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 09:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.