La Şcoala Numărul 12 - porţi deschise pentru semeni

La Şcoala Numărul 12 - porţi deschise pentru semeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şi în acest an, Sărbătoarea „Sfântului Mina” a continuat din Biserică în Şcoală, fiindcă acest Mucenic şi Doctor de suflete este şi Ocrotitorul Şcolii nr. 12 „Miron Costin” *

În timp ce, după Liturghie, părintele paroh Neculai Ionaşcu s-a ocupat de latura filantropică a sărbătorii, invitând creştinii să participe la agapa frăţească, părintele Claudiu Mâniosu, profesor la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”, a dus Cuvântul lui Dumnezeu şi rugăciunea în mijlocul dascălilor şi elevilor amintitei instituţii de învăţământ.

Cu emoţie, cu mic, cu mare, de la directorul şcolii - profesor Marian Prada - şi până la cei mai mici discipoli, toată suflarea a participat la o slujbă de pomenire.

Au fost rostite numele profesorilor, ostenitorilor care au slujit, dar şi ale elevilor care au învăţat în această şcoală şi care acum sunt la ceruri.

„Astăzi este vârful sărbătorii şcolii noastre”, ne spunea domnul profesor Marian Prada.

„Suntem în săptămâna Porţilor deschise şi ea se împlineşte în ziua de 11 noiembrie, când ne îndreptăm gândul către cei dragi, acum urcaţi la ceruri. Este ziua când îi mulţumim lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-am primit în toţi aceşti ani”.

Înfiinţată în anul 1936, Şcoala nr. 12 „Miron Costin” din cartierul gălăţean „I.C. Frimu” aminteşte de fosta Şcoală „Miron Costin” pentru băieţi şi Şcoala de fete „Oltea Doamna”, instituţii care, în perioada interbelică, aveau menirea să lumineze copiii celor reveniţi din primul Război Mondial. Instituţia a înregistrat perioade când avea 3.000 de elevi, iar astăzi numără 1.200.

Luminarea prin educaţie - un Crez

* Anul trecut, 98,22 la sută promovabilitate *

O sumară trecere în revistă a rezultatelor obţinute de elevi indică faptul că, în anul de învăţământ 2009-2010, Şcoala patronată de Sfântul Mina a înregistrat o promovabilitate de 98,22 la sută; la 1.200 de elevi a fost înregistrat un abandon şcolar.

Cât priveşte rezultatele la olimpiadele şi concursurile naţionale, de la această şcoală au participat 46 de elevi. Şi rezultatele nu sunt de neglijat: trei premii - un loc I, un loc II şi un loc III, la faza judeţeană a olimpidei de fizică; două la informatică (locurile I şi II) şi o menţiune la faza naţională; patru menţiuni la matematică, faza judeţeană; un premiu II şi opt menţiuni la religie, plus două premii la concursul „Tinereţe şi credinţă”, organizat de Patriarhia Ortodoxă Română.

Locul IV la mediile cuprinse între 9.50 şi 10.00

„Prin ani, ne-a fost dat să întâlnim la această şcoală oameni aleşi, slujitori ai învăţământului românesc, care cu ştiinţa lor au luminat generaţii după generaţii”, sublinia în cuvântul său părintele profesor Claudiu Mâniosu.

„Faptul că această instituţie de învăţământ este în topul şcolilor gălăţene pe locul IV, după numărul mediilor de 9.50-10.00, dovedeşte că nu a rămas la stadiul de şcoală de cartier, ci se înscrie între cele mai bune instituţii de învăţământ. Suntem onoraţi de felul în care colaborează această Şcoală cu Biserica din vecinătate”.

Nu vom insista asupra rezultatelor deosebite, fiindcă ele sunt mult mai multe şi greu de aşezat în statistici, mai ales când e vorba de munca de educaţie şi de viaţa duhovnicească aleasă a elevilor de aici.

Important, anul trecut toţi absolvenţii clasei a VIII-a au intrat la liceu. Şcoala are multe parteneriate, între acestea şi cel cu Biserica „Sfântul Mucenic Mina”. Ele au fost vizibile mai ales în această ultimă  săptămână.

Pe lângă programul de catehizare, „Hristos împărtăşit copiilor”, se distinge concursul cu tema: „Sfinţi şi sfinţire”, la care un rol deosebit l-a avut şi îl are doamna Gabriela Răşcanu, profesoară de religie.

„Religia ne ajută să găsim calea către Dumnezeu, ne spunea eleva Gabriela Bordeanu, clasa a VI-a A. Ne învaţă să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru toate bucuriile pe care ni le oferă şi să-i preţuim pe cei ce ne-au dat viaţă, pe cei ce ne învaţă buchea cărţii”.

Au fost şi concursuri de cultură generală, ne-a explicat profesoara Loredana Tritean, consilier educativ. O altă activitate care a antrenat copii sub toate aspectele este cel numit „MC’s scouts - School treasure hunt”, ocazie care a dat prilejul copiilor să pornească în cutarea unor comori.

Şi pentru a găsi comorile mult căutate, participanţii au fost invitaţi să îmbine cunoştinţe de cultură, de religie şi perspicacitate, iar cei mai buni au fost premiaţi.

Dincolo de premii, cel mai preţios dar rămâne dragostea pe care dascălii de aici o îndreaptă asupra elevilor, în ideea că respectul şi dragostea faţă de comorile noastre cultural spirituale dobândite în Şcoala Românească nu vor pieri. 

Şi ele sunt bine puse în evidenţă, doar atunci când Şcoala şi Biserica merg împreună. Şi când Dascălul a înţeles că litera trebuie predată în Duhul lui Dumnezeu.

Citit 1232 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.