Centrul Cultural „Nicăpetre”

Centrul Cultural „Nicăpetre”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În Casa Embiricos, astăzi unul dintre sediile Muzeului Brăilei, s-a redeschis locul unde pot fi redescoperite lucrările unui un mare plastician: Nicăpetre, pe numele real Petre Bălănică, artist naturalizat în Canada şi născut la Brăila *

Vinerea trecută, în faţa Centrului Cultural „Nicăpetre” – secţie a Muzeului Brăilei – o mulţime de oameni pătrundeau cu evlavie parcă în incinta proaspăt renovată.

După ce timp de doi ani s-au desfăşurat lucrări necesare de reparaţii şi restaurare prin grija şi cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Brăila, această secţie a Muzeul Brăilei a fost redeschisă.

Clădirea, situată în chiar centrul urban - pe strada Belvedere, este inclusă în lista monumentelor istorice sub numele Casa Embiricos, după numele primului proprietar, un grec bogat şi filantrop  care a donat municipalităţii superba construcţie ce va împlini în 2011 un secol de existenţă.

Aici fiinţează acum Centrul Cultural Nicăpetre, cel care a văzut lumina zilei sub numele de Petre Bălănică, la 27 ianuarie 1936, la Brăila.

La eveniment a participat şi Anca Ghiţescu, soţia regretatului artist Nicăpetre, sosită special din Canada, care le-a reamintit celor prezenţi cât de mult a iubit Brăila cel care a donat instituţiei muzeale lucrările sale în dorinţa de a se întoarce astfel, după patru decenii de peregrinări internaţionale, în urbea natală.

Deocamdată au fost expuse numai sculpturi, majoritatea în lemn, pentru a fi valorificat spaţiul generos şi a fi pusă în lumină lucrarea de renovare.

„Suntem un centru de cultură” - IPS Casian

Prezent la festivitate, IPS Casian spunea: „Zilele luminoase trebuie întâmpinate cu lumină în suflet. Despre Brăila, toţi am auzit cuvinte frumoase. Dar aici le şi vedem transpuse, pentru că CJ şi Muzeul au găsit un partener celebru, artistul Nicăpetre”.

„Cel mai mult m-a impresionat taina, ideea din interiorul acestor opere, pe care mi le-a descifrat soţia artistului. S-ar putea întâmpla ca la biserică, atunci când ascultăm predica dar nu înţelegem nimic. Suntem în faţa unei opere din care avem de învăţat”.

„Nu-i suficient să o fotografiem. Omul acesta a scris Semne în lemn şi e important ca noi să înţelegem. Eu cred că această expoziţie este Nicăpetre cel cu rădăcini în România, cu tulpina în Canada şi cu fructe din nou în România, aceste minunate sculpturi”.

„Iată cum şi-au dat mâna grecul – care a ridicat construcţia de faţă, românul, Canada şi toate ne-au arătat că suntem un centru de cultură, de credinţă şi speranţă”.

Într-o ceremonie restrânsă, sâmbătă, 13 noiembrie, undeva în incinta Centrului Cultural a fost încorporată urna cu cenuşa artistului, care şi-a exprimat dorinţa de a fi incinerat după trecerea la cele veşnice, eveniment petrecut în aprilie 2008. 

Gălăţenii pot şi trebuie să viziteze locul unde un mare artist plastic român s-a reîntors pentru totdeauna acasă. 

Citit 8342 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.