Cenaclul "Noduri şi semne". De la haiku la proză scurtă - salt înainte!

Cenaclul "Noduri şi semne". De la haiku la proză scurtă - salt înainte!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Daniela Lăcrămioara Capotă ne-a prezentat trei proze scurte în care și-a demonstrat capacitatea de a fi ultra concisă - antrenată cu brio și din haikuurile sale, publicate în țară cât și în străinătate (traduse în limba engleză de Codrin Capotă).

Au mai fost remarcate puterea descriptivă și de creare a atmosferei, sensibilitatea, memoria afectivă etc.

”Minuțiozitatea prin care descrie personajele-cheie, reprezentative din viața de la țară, specifică secolului trecut, este surprinzătoare. Lăcrămioara reușește să ne încânte cu trei fragmente de proză bine construite, cu elemente narative de exceptie, cu rafinament și stil.” (Silvia Curelaru)

”Din cele trei proze scurte, m-a impresionat îndeosebi «Arborele genealogic», prin universal colorat și imaginea pitorească a satului strămoșesc adus cu măiestrie în actualitatea cititorului.” (Victor Nicușor Dragomir)

”Daniela Lăcrămioara Capotă scrie foarte profund. Reușește să scoată în evidență lucruri/întâmplări/trăiri foarte sensibile din timpul războiului și de după război, dar și din viața personală pe care le îmbracă într-un lirism remarcabil. Unele subiecte/ idei pot fi îmbogățite literar.” (Iosif Roca)

”Textele au un numitor comun – întoarcerea în timp. Dragostea este un element frumos, profund și bine surprins: dragostea pentru bunici, dragostea adolescentină etc.” (Adrian Talabă)

”O proză fină, de atmosferă interioară/ exterioară etc. Scrie pitoresc. Se vede și o implicație personală.” (Nelu Păcuraru)

”Amintiri frumoase, captivante, care merită să fie evocate și transmise înscris.” (Doina Talabă)

”Nu m-a mulțumit cum au fost expuse, întrucât frazele nu mi se par bine conduse.” (Laurențiu Pascal)

”Deși mi-au lăsat o impresie bună și nu tocmai, m-a emoționat trauma adolescentei tocilare cu umerii adunați din cauza unei înălțimi ieșite din comun, o adolescentă care iubea lumea cărților; impresionante delicatețea și subtilitatea cu care a redat sentimentul iubirii; are și fragmente superbe ca descriere, dar mi s-au părut cam nelegate în text; are memorie afectivă și descriptivă remarcabile; știe să creeze atmosferă. Îi lipsește un fundament pe care să croșeteze povestea; are o mare flexibilitate artistică - pentru că a trecut bine de la haiku la proză scurtă.” (Stela Iorga)

”Daniela Lacrămioara Capotă scrie ca și cum și-ar umple stiloul cu o cerneală vie, parcă rupe un pic din carnea ei și o pune în cuvinte cu o delicatețe specifică. Fiecare poveste poate fi cu ușurință transformată într-un roman pe care să îl citești dintr-o suflare. Are o ușurință de a crea atmosfera, folosind cele mai potrivite detalii care compun în interiorul cititorului o anumită stare melancolică, stare cu care își și îmbracă personajele pe care mai apoi, le plimbă prin mintea cititorului. Singura recomandare pe care îndrăznesc să o fac autoarei este să scrie mai mult.” (Carmen Neacșu)

Vineri, 23 februarie, la ora 18,00, la sediul cotidianului Viața liberă, citește Stela Iorga.

Vineri, 1 Martie, ora 18,00, Cenaclul N&S este invitat la Librăria Alexandria – Concert Dezleganie al Proiectului Corbu.

Citit 1140 ori Ultima modificare Joi, 22 Februarie 2024 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.