Proiect-unicat: Lunca Dunării, prin ochii unei libelule

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi a fost implicat recent în realizarea unui proiect de expoziţie unicat în ţară prin ideile revoluţionare care au stat la baza conceptului.

Finanţarea pentru realizarea proiectului a fost făcută de Ministerul Culturii, prin Fondul Cultural Naţional. Coordonator al proiectului a fost directorul Reţelei Naţionale a Muzeelor, gălăţeanul Dragoş Neamu.

Vizitatorul - stăpânul muzeului

„A fost pentru prima oară când la un proiect de expoziţie permanentă a fost realizat de o echipă formată din muzeografi de la alte instituţii din ţară, muzeografi de la Complexul de Ştiinţele Naturii din Galaţi, dar şi vizitatori”.

„Am ales instituţia gălăţeană, pentru că este singurul muzeu din ţară care a fost de acord să fie parte a unui asemenea experiment revoluţionar. Conceptul pe care am lucrat proiectul de expoziţie a pornit de la principiile moderne după care sunt făcute muzeele în Europa”.

„La noi, muzeografii s-au închis în nişte turnuri de fildeş, iar instituţiile n-au mai evoluat, arată la fel ca în anii ’70”, ne-a declarat Dragoş Neamu. Acesta susţine că s-a pornit de la ideea că muzeele sunt făcute pentru vizitatori şi nu pentru muzeografi, de aceea proiectul s-a numit „Avocaţi ai comunităţii”.

„Foarte multe idei bune au venit din partea vizitatorilor aleşi în echipă. De la vizitatori poţi culege idei absolut geniale, pentru că ei au alte perspective şi nu sunt închistaţi în anumite canoane pe care le au în sânge muzeografii de la noi”.

O idee venită de la vizitatori chiar a stat la baza proiectului care s-a realizat: „Am decis să facem o expoziţie pe un singur ecosistem să nu ne împrăştiem pe mai multe pentru că ar fi fost greu de realizat”.

„Aşa am ales Lunca Dunării, un loc atât de apropiat Galaţiului, dar despre care locuitorii oraşului ştiu încă foarte puţine lucruri. Vizitarea se va face prin ochii unei insecte reprezentative pentru Lunca Dunării, care va deveni mascota expoziţiei – libelula”.

„Va fi o expoziţie în care oamenii vor interacţiona cu exponatele. De exemplu, acolo unde vom vorbi despre relaţia libelulei cu alte insecte, oamenii care vor să afle mai multe despre acest lucru, vor putea deschide un sertar din perete unde vor putea găsi informaţiile respective, pe care să le poată lua acasă”.

„În acelaşi timp, va fi singura expoziţie din România unde, în aceeaşi cameră, se vor găsi cinci trasee expoziţionale. De exemplu, într-o zi vizitatorul poate alege traseul roşu - va urma circuitul roşu şi va vizita ameninţările pentru Lunca Dunării”.

„Apoi poate alege traseul verde, în care va vedea flora ecosistemului respectiv şi tot aşa. Vizitatorii vor avea parte de cinci experienţe diferite în aceeaşi încăpere. Tehnologia va fi una de vârf, adaptată zilelor noastre, iar echipa de arhitecţi va fi cea care a câştigat anul acesta bienala de arhitectură”, ne mai spune entuziasmat Dragoş Neamu.

Directoarei Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Camelia Burluc, i-a plăcut proiectul şi a susţinut că va solicita finanţare pentru punerea sa în aplicare. Aşa că avem toate şansele ca în curând să putem vizita o asemenea expoziţie revoluţionară, construită cu tehnologii ultramoderne.

Citit 630 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.