Clasic și modern, într-un spectacol-colaj jucat de adolescenți (FOTO)

Clasic și modern, într-un spectacol-colaj jucat de adolescenți (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

O minunată incursiune prin cele mai frumoase piese ale lui William Shakespeare, într-un spectacol interesant și captivant, a oferit, în seara de 9 martie 2024, trupa de teatru "JoY ART Theatre junior". În fața unei săli arhipline, adolescenții talentați și expresivi, coordonați de actrița și regizoarea Oana Preda, au reușit să umple cu jocul lor actoricesc - cu energie, emoție, sensibilitate și umor - scena mare a Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galați. Performanța este cu atât mai mare cu cât biletele la premiera spectacolului lor, "Play Shakespeare", s-au epuizat cu câteva zile înainte de reprezentație!

"Spectacolul «Play Shakespeare» se adresează unui public inteligent", ne spunea Oana Preda, actriță la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" din Galați și profesoară la "JoY ART Theatre junior", în emisiunea "SPOT ON la «Viața liberă» - Galațiul sub reflector", pe care o puteți urmări pe canalul de YouTube al cotidianului nostru. Și nu a exagerat cu nimic! Pot depune mărturie în acest sens spectatorii care au umplut, sâmbătă seară, sala mare a Teatrului Dramatic și care, la final, i-au aplaudat din toată inima. Între noi fie vorba, trupa ar fi meritat și o a treia chemare la rampă! Poate la următoarea reprezentație!

Așa cum ați putut afla din paginile și din podcastul "Vieții libere", "Play Shakespeare" este un spectacol-colaj după cele mai frumoase piese ale lui William Shakespeare: "Îmblânzirea scorpiei", "Cum vă place", "Romeo și Julieta", "Furtuna", "Othello", "Falstaff", "Mult zgomot pentru nimic" și "Visul unei nopți de vară".

Foto: Cornel Gingărașu

Când se șterge granița dintre virtual și real

Fiecare scenă a introdus publicul în povestea piesei din care făcea parte. Și asta pentru că era precedată de o proiecție video, care anunța nu numai titlul piesei, în română și în engleză. Spectatorii au putut vedea afișe celebre și protagoniști ai celor mai cunoscute ecranizări realizate de-a lungul timpului: Leonardo DiCaprio în rolul lui Romeo, Kenneth Branagh în rolul lui Iago din "Othello", Emma Thompson în Beatrice din "Mult zgomot pentru nimic". Imaginile dinamice ale fiecărui video se succedau pe o muzică modernă, ritmată, inspirat aleasă de cel care a realizat aceste filmulețe - David Alexandru Gheorghe.

Interpretând (uimitor, aș spune eu) șase roluri - Petruchio din "Îmblânzirea Scorpiei", Romeo din "Romeo și Julieta", Iago din "Othello", Prințul Angliei din "Falstaff", Benedick din "Mult zgomot pentru nimic" și Lysander din "Visul unei nopți de vară" - David a venit cu această idee: proiecții video care să le dea actorilor un răgaz de câteva minute pentru a se schimba pentru următoarea scenă. Iar cine vine cu ideea o și pune în practică!

Tot lui David i-a aparținut ideea decorului proiectat și a unui fond sonor care să creeze atmosfera pentru fiecare "partitură" shakespeariană, fie că era vorba de romantismul din "Romeo și Julieta" ori de freamătul din "Visul unei nopți de vară". Oricât s-ar fi străduit regizoarea spectacolului, nu ar fi fost posibil câte un decor pentru fiecare dintre cele opt piese. Și se gândise să compenseze lipsa lui cu spectaculozitatea costumelor. Dar când s-au apucat să schițeze - Oana, costumele fetelor, iar David, costumele băieților - tânărul actor a venit cu ideea proiecțiilor, care să creeze decorul. Cele câteva piese de mobilier aduse pe scenă au completat de minune cadrul proiectat, astfel încât spectatorul aproape că nu mai sesiza diferența între decorul virtual și cel real.

Captivat de jocul și de expresivitatea actorilor, de costumele care aduceau elemente clasice în actualitate, spectatorul trecea lin dintr-o poveste în alta, ca de la un act la altul al aceleiași piese.

"Atât de tineri și deja... Shakespeare?"

Așa mă întrebasem în emisiunea "Spot ON la «Viața liberă» - Galațiul sub reflector". Ei bine, vă pot spune că expresivitatea actoricească a protagoniștilor, în ciuda vârstelor lor, cuprinse între 12 și 16 ani, mi-a răspuns la întrebare. Și am remarcat în jocul lor aceeași maturitate pe care o văzuse de la bun început jurnalistul care a scris primul despre trupa "JoY ART", regretatul meu coleg Victor Cilincă.

M-au cucerit cu inocența lor zglobie Maria Perianu în rolul lui Ariel din "Furtuna" și Teodora Florescu în Puck din "Visul unei nopți de vară". S-a simțit experiența scenei nu numai în jocul lui David Gheorghe, ci și în interpretarea lui Alexie Dolea, care a întruchipat nu mai puțin de patru personaje: Ferdinand, Othello, Domnul Ford și Demetrius. După demonstrația din emisiune, le-am așteptat cu nerăbdare în spectacol pe Cristiana Rapotan - Katarina/ Doamna Page/ Beatrice și pe Daria Mațoian - Doamna Ford/ Helena. Și au fost o încântare! Nu mai puțin interesantă a fost interpretarea Ancăi Luculescu în două personaje total diferite, unul dramatic - Emilia din "Othello" și unul colorat - Doamna Quickly din "Fallstaff". M-a făcut să zâmbesc, cu umorul natural al interpretărilor lui, Eduard Tudosă în rolurile Tocilă și Falstaff. M-au purtat în povestea eroinelor cărora le-au dat viață: Bianca Secuian - Rosalinda/ Desdemona, Ioana Ramba - Celia/ Hangița, Denissa Dănăilă - Julieta, Maria Gramaticu - Hermia și Eveline Popliacă - Miranda.

Epilog

Pentru trupa "JoY ART Theatre junior" a fost a patra oară când a putut juca pe marea scenă a Dramaticului, după cele trei reprezentații avute aici cu spectacolul "Din gâlcevi în flecăreli". Numai că, pentru premiera din 9 martie 2024, nu au putut repeta pe această scenă, ci... într-o sală de două ori cât sufrageria. Neavând exercițiul unor momente lirice jucate într-o sală atât de mare, uneori replicile lor s-au făcut mai greu auzite. Mai ales când unor spectatori le mai sunau telefoanele mobile... Cu toate acestea, nici măcar o clipă nu și-au pierdut concentrarea artistică și nu au rupt vraja.

Combinație între clasic și modern, spectacolul "Play Shakespeare" a fost mai mult decât un exercițiu de actorie al unor adolescenți talentați și expresivi, intrați în pielea unor personaje complexe și provocatoare, așa cum numai Shakespeare a putut crea. A fost un spectacol minunat.

Și nu pot încheia decât cu vorbele lui Puck, din finalul spectacolului: "Suntem umbre călătoare,/ De-am adus vreo supărare/ Să gândiți că ați visat/ Tot ce vi s-a-nfățișat,/ Oameni buni,/ Nu ne-osândiți,/ Îngăduitori să fiți,/ Într-o altă bună zi/ Vom plăti cum se cuvine/ Gândul voitor de bine".

Citit 2016 ori Ultima modificare Marți, 19 Martie 2024 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.