Tineri gălăţeni cu teatrul în sânge şi în suflet ies la rampă cu Shakespeare (FOTO și VIDEO)

Tineri gălăţeni cu teatrul în sânge şi în suflet ies la rampă cu Shakespeare (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Trupa de teatru ”JoY ART Theatre junior” – formată din adolescenţi talentați și expresivi - vă așteaptă cu emoție și bucurie, în seara de sâmbătă, 9 martie 2024, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, la „Play Shakespeare”. Un spectacol-colaj după cele mai frumoase piese ale lui William Shakespeare: „Îmblânzirea scorpiei”, „Cum vă place”, „Romeo și Julieta”, „Furtuna”, „Othello”, „Falstaff”, „Mult zgomot pentru nimic” și „Visul unei nopți de vară”. Reprezentația este aniversară, pentru că trupa de teatru împlinește opt ani de când a început această minunată aventură, alături de actrița și regizoarea Oana Preda. În premieră, scene din acest spectacol și fotografii cu protagoniștii veți putea viziona în cea mai nouă ediție a podcastului „SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector”.

Trupa de juniori a regizoarei Oana Preda a prins trenul bun” scria regretatul meu coleg, Victor Cilincă, pe 16 noiembrie 2017. Este primul articol pe care l-am găsit în arhiva cotidianului „Viața liberă” despre „JoY ART”. Anii au trecut, iar trupa de teatru va sărbători, în curând, opt ani de activitate spectaculoasă. Despre performanțele obținute și despre noul spectacol, „Play Shakespeare”, ne-au povestit în podcastul „SPOT ON la Viața liberă – Galațiul sub reflector”: Oana Preda, actriță la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați și profesoară la ”JoY ART Theatre junior”, alături de trei dintre componenții acestei trupe de teatru: Cristiana Rapotan, Daria Mațoian și David Alexandru Gheorghe.

De la dezvoltare personală, la magia scenei

„Acum opt ani, în martie-aprilie, am înființat trupa, iar cu unii dintre acești copii pe care îi veți vedea în spectacolul din 9 martie lucrez de atunci. Sunt și alții noi în trupă”, ne-a spus actrița Oana Preda. În prezent, la cursurile ei de teatru și dezvoltare personală s-au format două grupe: una de avansați „ART” - formată din 14 membri, și mezinii de la „JoY” - 16-17 copii aflați la început de drum în lumea teatrului.

„Nu toți vin aici pentru a urma o carieră în actorie. Mulți vin pentru dezvoltare personală, pentru a dobândi încredere în sine. Şi este foarte bine! Şi noi, în primii ani de facultate, făceam tot felul de exerciții pe care le fac şi eu acum cu copiii: improvizație, lucru în echipă, dicție, exerciţii de concentrare, de memorie. Este o etapă, după care începem să studiem personajele, să avem spectacole, apoi urmează concursuri, festivaluri și tot așa. E un loc bun unde ei vin să socializeze și să creeze o echipă, asta e cel mai important!”, ne-a explicat actriţa Oana Preda.

Pentru unii dintre copii, teatrul a fost o dorință arzătoare, având - la propriu - arta în sânge și harul actoricesc în ADN. Alții - veniți la cursuri pentru a-și învinge timiditatea - au descoperit aici cât sunt de talentați. Iar scena i-a cucerit și pe unii și pe ceilalți, reușind cu toții performanțe remarcabile! Iată, de opt ani, David, Cristiana și Daria fac parte din trupa „JoY ART”.

De ce teatru?

Având în familie patru actori pe linie maternă și doi pe linie paternă, David Alexandru Gheorghe are arta în sânge şi o duce mai departe. „Având părinții actori, normal că mi-a plăcut foarte mult teatrul și am vrut să-l urmez”, ne-a mărturisit. Este elev la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, la specializarea Arta Actorului, după ce a fost inițial la Pictură. Pentru că îi place să deseneze și să picteze, fiind foarte talentat și în arta plastică, a lucrat împreună cu Oana Preda la costumele noului spectacol. David a realizat schițele pentru costumele băieților și pentru spectaculoasele machiaje ale unor personaje din „Play Shakespeare”. Mai mult, s-a implicat și la video-design, realizând niște filmulețe speciale pentru spectacol!

„Eu cred că am fost unul dintre acei copii care au venit pentru a se dezvolta. Eram destul de timidă la început, dar mi-am găsit o pasiune în teatru. Și acum chiar vreau să continui!”, ne-a mărturisit Cristiana Rapotan, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.

„Și eu, când eram mică, eram foarte închisă în mine și foarte timidă. De asta am început cursurile de teatru. Doar că, în timp, am realizat că îmi place foarte mult și că vreau să continui”, ne-a spus și Daria Mațoian, elevă tot la Colegiul „Vasile Alecsandri”.

Performanțe remarcabile

Încă de la primul spectacol al ”JoY ART”, acum șapte ani, Victor Cilincă remarca nu numai talentul copiilor, ci mai cu seamă maturitatea precoce în jocul trupei: „Și asta fără a-i îmbrăca pe copii în gesturi de om mare! E dificil (fără Chiriac și fără amor vinovat), să joci o Vetă așa cum a reușit - trăind scena până la cutele obrazului - Cristiana Rapotan. Cu un joc scenic excelent și naturalețe s-a mișcat - în D-l Goe și domn’ Nae - David Alexandru Gheorghe. Ar merita un premiu, căci a jucat cu multă energie, Daria Mațoian”, scria Victor Cilincă în noiembrie 2017.

Performanțele ulterioare ale trupei și ale componenților ei dovedesc că jurnalistul şi dramaturgul Victor Cilincă nu a exagerat!

David Alexandru Gheorghe a câștigat, la începutul lunii februarie, Premiul II la Concursul Național de Comedie „Ștefan Mihăilescu – Brăila”. A fost primul lui concurs individual, în afara „JoY ART”. Pentru rolul Romeo din scena pe care o puteți urmări chiar la începutul podcastului - în care Julieta este interpretată de Ruxandra Ardean - David a câștigat premiul special al juriului Excelsior pentru cea mai bună interpretare masculină, la prima ediție a concursului „Fă primul pas spre marea scenă”, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, în parteneriat cu Teatrul Excelsior. La festivalurile la care participă cu trupa de teatru, rolul pe care îl joacă îi aduce, de obicei, Premiul pentru cel mai bun actor. L-a câștigat la „Artistique Cup” și la „Criss Art”. La „Golden Talent Festival” a obținut Trofeul „Cosmin Vîjeu” și Premiul I, iar la „Star de 5 stele”, tot Premiul I.

Cristiana Rapotan are și ea o pleiadă de premii! A început cu Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Mam' mare (un rol de compoziție foarte bun) la Festivalul „Joc în Joacă”. Apoi, cu monologul Miței din piesa „D’ale carnavalului” a obținut Premiul special al juriului Excelsior, pentru stil interpretativ, la a doua ediție a concursului „Fă primul pas spre marea scenă”. Mai are în palmares Marele Trofeu la „Golden Talent Festival”, „Cea mai bună actriță” şi Locul 1 pentru monolog la Festivalul „Artistique Cup” și Premiul 1 la secțiunea individual a Festivalului "Criss Art".

Au mai câștigat premii individuale în festivaluri și Ruxandra Ardean, Eduard Tudosă, Eveline Popliacă, Maria Gramaticu şi Maria Perianu.

Talentul și expresivitatea tuturor membrilor echipei – pe care actrița și regizoarea Oana Preda știe să-i pună în valoare – a făcut ca trupa ”JoY ART Theatre junior” să cucerească numeroase trofee. De pildă, spectacolul „Din Gâlcevi în Flecăreli”, o adaptare după „Gâlcevile din Chioggia” și „Flecărelile femeilor” de Carlo Goldoni, a câștigat până acum următoarele premii: Marele Trofeu al Festivalului și „Best Show” la „Artistique Cup”, Trofeul Festivalului Național de Canto și Actorie „Criss Art”, Trofeul de popularitate la Festivalul „Miracolul copilăriei”, Trofeul „The best moment festival” la Festivalul Kingdom 4Arts, Trofeul grupei la Festivalul Național „Star de 5 stele” și Locul 1 la Festivalul „Vocea copilăriei”.

„Nunta din Moldova” merge la Paris

Pentru ”JoY ART”, participarea la festivaluri internaționale este deja o tradiție, mai ales că reprezintă România cu frumoasa poveste cu mire, mireasă, sânziene și alte personaje din folclorul nostru. „Pentru că am început de la zero, aveam nevoie de noi provocări pentru copii, de noi aventuri. Așa că am participat și la festivalurile internaționale, care nu sunt competitive. Vin reprezentanți din mai multe țări și fiecare își prezintă tradițiile, costumele populare, într-un timp de maximum 10-15 minute. Noi avem un moment, «Nunta din Moldova», cu care am participat până acum în festivaluri în Macedonia de Nord, Italia, Muntenegru, Cehia, iar acum, în aprilie, vom merge în Franța, la Paris”, ne-a povestit Oana Preda.

„Trenul cu amintiri”, „Magia Crăciunului”, „Joaca de-a Romeo și Julieta”, „Școala din pădure”, „Din gâlcevi în flecăreli” și „Nunta în Moldova” sunt spectacolele jucate până acum de ”JoY ART Theatre junior”. Și iată-i acum, gata de „Play Shakespeare”!

Așa de tineri și deja… Shakespeare?

„Într-adevăr, este o provocare și avem mari emoții! Dar lucrez cu ei de opt ani și ar fi fost oarecum să mai joace gândăcei, iepurași și copii de grădiniță! Shakespeare este o provocare, dar este dramaturgul care a dat cele mai frumoase personaje! Și m-am gândit să le fac un cadou și să aibă ocazia acum – cine știe ce va fi mai târziu?! – să joace personaje. Lor le place să se transforme în personaje! Jucându-se pe sine, oricine poate fi actor: ne mai strâmbăm de două ori și am făcut un spectacol. Dar nu cred că despre asta e vorba! Lor le place să studieze personajele, să intre în pielea acestora, să se transforme. Iar personajele lui Shakespeare au pasiuni puternice, trăiri puternice, iar relațiile sunt foarte frumoase!”, ne-a dezvăluit Oana Preda.

Ca și la producția „Din gâlcevi în flecăreli”, regizoarea a ales să împletească mai multe piese de teatru, într-un spectacol complex. „Așa am făcut de la început: eu am mai mulți copii într-o grupă și mi se pare normal ca fiecare să fie cât mai bine reprezentat în spectacol. Într-un spectacol de teatru – după cum ştiţi – sunt roluri principale și roluri secundare, dar eu nu-mi doresc asta cu ei. Vreau ca toți să aibă un rol principal! Un rol în care să iasă în evidență, să fie pus în valoare! Și încerc să-i dau fiecăruia o partitură foarte bună. «Play Shakespeare» este un spectacol-colaj, din mai multe piese reprezentative: «Îmblânzirea scorpiei», «Cum vă place», «Romeo și Julieta», «Furtuna», «Othello», «Falstaff», «Mult zgomot pentru nimic» și «Visul unei nopți de vară». Am căutat să îmbin și piesele mai dinamice și comediile și drama. Sigur că m-am ferit oarecum de marile tragedii, dar tot avem scena balconului din «Romeo și Julieta» şi câteva scene din «Othello»”, ne-a dezvăluit regizoarea Oana Preda.

Provocare acceptată

 „Acum aproape un an, după ce am terminat celălalt spectacol, Oana ne-a spus că are un nou proiect, dar se întreba dacă suntem destul de pregătiți pentru el. Noi toți eram foarte nerăbdători să aflăm. După ce ne-a spus, ne-am asumat că o să fie greu și că o să trebuiască multe repetiții”, ne-a dezvăluit Daria. Ea le va interpreta pe blânda și liniștita Helena din „Visul unei nopți de vară” și pe îndrăzneața Doamnă Ford din „Falstaff”.

„În afară de faptul că trebuie să învățăm textul, trebuie să ne gândim la personaj, să-l creăm, practic. Am citit integral piesele, am vizionat alte interpretări, ecranizări”, ne-a povestit Cristiana. Ea le va juca pe Beatrice din „Mult zgomot pentru nimic”, pe Catarina din „Îmblânzirea scorpiei” și pe Doamna Page din „Falstaff”. „Încerc, evident, să o fac scorpie, dar pe de altă parte să-i arăt și partea mai sensibilă pe care încearcă să și-o ascundă. De fiecare dată când le joc, mi se pare că e complet altă experiență și de fiecare dată plăcută”, ne-a spus Cristiana.

David va juca nu mai puțin de șase personaje: Petruchio din „Îmblânzirea Scorpiei”, Romeo din „Romeo și Julieta”, Iago din „Othello”, Prințul Angliei din „Falstaff”, Benedick din „Mult zgomot pentru nimic” și Lysander din „Visul unei nopți de vară”. Și ne-a mărturisit că rolul Iago este unul dificil și complex. „Atât pentru David, cât pentru Alexie Dolea, care îl joacă pe Othello, a fost o provocare foarte mare. Dar copiii au fost foarte receptivi și chiar mi-au mărturisit cât de mult i-a schimbat și i-a ajutat lucrul la acest spectacol. Și cât de multe au învățat din repetițiile și din studiul lui Shakespeare. Pentru că, așa cum spuneam, personajele lui sunt fabuloase!”, spune Oana Preda.

Cui se adresează acest spectacol?

„Deși este un spectacol jucat de copii nu este un spectacol pentru copii. Pentru că este un spectacol mai dificil pentru noi de susținut, interior. Este un spectacol dificil și tehnic, pentru că vor fi multe proiecții, timp în care copiii trebuie să se schimbe: au foarte multe costume, machiaje, coafuri! În 2-3 minute ei trebuie să se schimbe și să se transforme în același timp în altcineva, un alt rol, alte trăiri, alte relații”, ne-a explicat Oana Preda. Practic, în cele aproape două ore de spectacol, pentru actori va fi un maraton al transformărilor. Prin urmare, spectatorii care vin trebuie să-și dorească să facă parte din această experiență, nu doar să se amuze pe seama unor personaje. Trebuie să fie cu sufletul alături de actori, să aibă răbdarea și capacitatea de a înțelege ce se întâmplă pe scenă. Mai simplu spus, „Play Shakespeare” se adresează unui public inteligent. Și cu maturitatea de a înțelege Shakespeare!

Din distribuția spectacolului fac parte: David Alexandru Gheorghe, Alexie Dolea, Cristiana Rapotan, Daria Mațoian, Bianca Secuian, Eduard Tudosă, Anca Luculescu, Ioana Ramba, Denissa Dănăilă, Maria Gramaticu, Teodora Florescu, Eveline Popliacă, Maria Perianu.

Regia și costumele îi aparțin Oanei Preda, care l-a avut asistent de regie, scenografie, costume și video design pe David Alexandru Gheorghe.

Viitorul sună bine

Într-un exercițiu de imaginație pe care l-am propus la finalul podcastului, Cristiana și David m-au asigurat că actoria va face parte din viitorul lor. Iar Daria crede că ar putea valorifica experiența dezvoltării personale într-o trupă de teatru într-o viitoare carieră de psiholog.

Fie că „JoY ART” va fi, așa cum spera Victor Cilincă „o anticameră pentru viitorii mari artiști, care să fie respectați și în lume”, fie că nu, membrii trupei au câștigat deja ceva mult mai prețios pentru viață: „Am reușit să creăm o echipă unită și asta este cel mai important. Se descurcă și se comportă ca niște adevărați profesioniști. Se înțeleg foarte bine, se ajută unul pe celălalt, cei mai mari au grijă de cei mai mici, ca într-o familie, și reușesc să depășească diferitele încercări care normal că se ivesc!”, ne-a mărturisit Oana Preda. Pe scurt, nu multe teatre au o trupă așa cum a reușit să creeze ea!

*Emisiunea "SPOT ON la Viața liberă - Galațiul sub reflector" este un produs "Viața liberă". Înregistrarea integrală a acestui interviu poate fi urmărită pe canalul YouTube al ziarului.

Foto și video podcast: Bogdan Cînepă Sîrbu și Sebastian Bleoju

Citit 4541 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.