Scriitoarea Angela Baciu, laureată pentru proză scurtă, la Gala Premiilor "Ficțiunea"
Foto: fictiunea.ro

Scriitoarea Angela Baciu, laureată pentru proză scurtă, la Gala Premiilor "Ficțiunea"
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Luna mai a fost una foarte plină pentru scriitoarea gălăţeană Angela Baciu, care se întoarce acasă nu doar cu o tolbă plină de trăiri şi experiențe culturale internaţionale, ci şi cu un premiu

În perioada 12-19 mai, Angela Baciu a participat la Festivalul Internațional "Poezia la Iași", ediția a X-a, alături de invitați din Albania, Armenia, Belgia, Cipru, Croația, Franța, Honduras, Israel, Palestina, Republica Moldova, România, Spania, Turcia, Ungaria. Pe 23 mai, au urmat Premiile "Ficțiunea", ediția a III-a, unde a primit un premiu pentru proză scurtă, iar între 24 şi 26 mai a participat și la Festivalul Internațional de Literatură "Filstreet", cu scriitori invitați din România, Republica Moldova, Anglia, Germania, Franța ş.a.

Premiile "Ficţiunea", acordate de Revista "Ficțiunea" și Asociația Creatorilor de Ficțiune (ACF), au ajuns la ediţia a III-a, printre nominalizaţi fiind personalități ale vieții culturale românești, din generații diferite. Gălăţenii au avut un laureat şi anul trecut, când Adi G. Secară a fost recunoscut pentru "Stil artistic rafinat și ingenios" în volumul "Horodok" (poeme), Editura Eikon, 2022.

ACF promovează forme hibride ale artei, considerând că limbajele creatorilor din diverse domenii se află în armonie. Anul acesta, Gala Premiilor "Ficțiunea" a avut loc pe 23 mai, în grădina Casei Cesianu⁠-⁠Filipescu, prezentatori fiind Nadine Vlădescu și Petre Nechita. Angela Baciu a fost recompensată cu Premiul pentru proză scurtă, alături de alţi creatori români, lista premiilor fiind următoarea:

1. Premiul pentru cea mai bună poveste - ”Libertate”, LM, de Tudor Giurgiu, LIBRA Film. O poveste cinematografică despre anarhie și haos, alertă, excepțional lucrată, cu imagini memorabile, nerv și mesaj estetic.

2. Premiul pentru cel mai bun personaj - Tata Moșu, din romanul "Hoțul din Curtea Miracolelor" de Adrian Majuru, Litera, BPC, 2023. Personaj care aduce alături informație istorică, literatură și senzațional, într⁠-⁠un roman⁠-⁠document.

3. Premiul pentru cel mai bun final - "Diavolul din Freisetzburg" de Roxana Ruscior, Litera, BPC, 2023. Un final cu miză morală, bine scris, care schimbă spectaculos direcția faptelor.

4. Premiul pentru narativ vizual - Omul⁠-⁠poveste: Bogdan Simion (Cobzarul). Cea mai epică prezență din spațiul cultural românesc, Cobzarul a creat nu doar un brand, ci și o poveste fără sfârșit, despre muzică, literatură și dorință.

5. Premiul revistei "Ficțiunea" - Filmul documentar "Amar", de Diana Gavra.

6. Proză scurtă: "Căruțașul viselor", de Narcis Amariei, foileton, nr. 186, 2023; "Bazarul", de Petre Nechita, flash fiction, nr. 186, 2023; "Viva la vida", de I. R. Roman, nr. 174, 2023; "Sindrom vestibular și o ușă deschisă", de Angela Baciu, nr. 156 / 67⁠-⁠68 (serie nouă)/2023; "Daria", de Liviu G. Stan, nr. 148/59 (serie nouă)/2023.

Juriul pentru premiile acordate de ACF a fost alcătuit din: Adriana Irimescu (actriță), Cătălin D. Constantin (conf. univ. dr.), Narcis Amariei (scriitor), Ileana Marin (prof. univ. dr.). Din partea revistei "Ficțiunea", pentru premiul revistei și selecția de proză scurtă: Cristina Bogdan (conf. univ. dr.), directorul revistei, și Ciprian Handru.

Citit 2232 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2024 18:11

1 comentariu

  • postat de Daddy
    Marți, 28 Mai 2024 13:52
    109.166.139.***
    Pacat ca nu a fost invitat si mentorul Sterian Vicol, un nume greu al scrierilor galatene
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.