Cultul Sfântului Ierarh Nicolae

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminică seara şi ieri, în ziua Sfântului Nicolae, creştinii s-au aflat în biserici, la rugăciune. Sfântul Nicolae şi-a făcut simţită prezenţa şi în casele cu copii, unde, cu toată sărăcia,  a dus un semn al grijii lui pentru cei cuminţi.

Chiar şi copiii  mai puţin cuminţi au primit mai mult decât o nuieluşă!, în ideea că un dar de la Moş Nicolae este un bun prilej de îndatorare întru fapte bune!...

„Am lăsat ghetele curăţate şi dimineaţă când m-am trezit am găsit dulciuri şi o jucărie, ne-a spus Marian, un copil în vârstă de 9 ani, elev al şcolii nr. 24 din Galaţi. Am terminat orele şi încercăm să intrăm să stăm puţin eu şi colegul meu - Silviu - la slujba de la Biserica Sfântului Nicolae...”.

„A venit şi la mine Moş Nicolae, ne-a spus Silviu, elev al aceleiaşi Şcoli nr. 24. Mie mi-a adus dulciuri şi îi mulţumesc că nu m-a uitat nici în acest an...”.

Cât îi priveşte pe cei mari, darurile Sfântului au luat forme spirituale... Mulţi dintre ei au alergat după darurile duhovniceşti.

„Am  aprins o lumânare pentru cei care nu mai sunt, mai ales că am un unchi plecat dintre cei vii cu numele Nicolae, ne-a spus doamna Cristina Matei, din Galaţi. Am aprins o candelă şi pentru cei dragi, în ideea că rugându-mă pentru ei, mă ridic pe mine din neputinţele zilnice”.

Daruri pentru suflet şi trup

La Biserica „Sfântul Nicolae” din Galaţi, un sobor de preoţi a slujit zilele acestea alături de  părintele paroh Ioan Postolache, protoiereu onorific, şi părintele profesor Costel Bulgaru, directorul Seminarului „Sf. Apostol Andrei” Galaţi.

A fost mare aglomeraţie la fosta Mănăstire a Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, iar rugăciunea s-a împletit cu milostenia, în ideea că hrana pentru trup trebuie să vină în continuarea celei pentru suflet.

„Am trimis un semn al dragostei noastre creştine la cei 20 de pensionari pe care îi avem în evidenţa parohiei, ne-a spus părintele  Ioan Postolache. Din bănuţul văduvei şi al săracului, am făcut o donaţie şi pentru semenii de la Căminul pentru persoane vârstnice de pe strada Domneacă, fiindcă Sfântul Nicolae este darnic cu toţi...”.

Creştinii de aici au primit şi daruri arhiereşti, binecuvântarea şi cuvântul de învăţătură fiind aduse de Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, duminică seara, la vecernie. 

Anul acesta, fosta mănăstire din centrul municipiului Galaţi a demarat cu cei 30.000 lei primiţi de la Primăria Galaţi lucrările de restaurare a scărilor din faţa sfântului locaş. Operaţiune care - din lipsa banilor - nu a mai fost posibilă la resfinţirea din toamna lui 2009.

O altă durere a preoţilor de aici este înlocuirea tâmplăriei, veche de zeci de ani, care pe timp de iarnă face zadarnică încălzirea în biserică. Sperăm ca această necesitate să nu fie trecută cu vederea, fiindcă avem aici un monument istoric şi el trebuie întreţinut şi pus în valoare. Din această mănăstire a  apărat Dreapta credinţă Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie, la mijloc de veac XVII.   

A fost şi hramul Catedralei Episcopale Galaţi, fiindcă „Maica noastră spirituală” de la Dunărea de Jos l-a luat mai întâi drept Octotitor pe Sfântul Nicolae, pentru ca după anul 1990 să primească, prin grija Arhiereului locului şi hramul Sfântului Apostol Andrei.

În Anul Domnului 2010, ziua Sfântului Nicoale a fost un bun prilej de a da mărturie despre statornicie, despre continuitatea Dreptei credinţe.

Citit 646 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.